U mandarinama otkriveni tragovi nedopuštenih pesticida – Proizvođači iznenađeni

OPUZEN – Na plantažama mandarina nije više prometno kao u protekla tri mjeseca. Samo rijetki berači beru posljednje ovogodišnje plodove. Prije nekoliko dana u Sloveniji su u jednoj manjoj pošiljci pronađeni tragovi nedopuštenog pesticida.

– Ono što sam čuo je da se radi o aktivnoj tvari klorpirifos, a aktivna tvar je prije godinu i pol dana izišla iz upotrebe – ispričao je za HRT agronom Robert Doko.

– Može se govoriti o tragovima pesticida u proizvodnji, nije toliko opasno niti za potrošače, ali u svakom slučaju treba posvetiti pažnju da se takve stvari ne događaju – dodaje Niko Kapović, poljoprivredno-ekonomski analitičar.

Neretvanska mandarina gotovo je ekološki proizvod jer se najveći štetnik, mediteranska voćna muha, već 10 godina suzbija na potpuno ekološki način.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

– To je ekološka mjera – ispuštanje sterilnih mužjaka i tako se regulira njihova populacija u nasadima agruma – objašnjava Doko.

– Tako sve priče o pesticidima u kori mandarine mogu biti 1% ako je netko bio, ne daj Bože, nediscipliniran – naglašava Sršen.

Svi proizvođači i otkupljivači slažu se da takve incidente treba potpuno eliminirati. Ponajviše zato što se neretvanska mandarina najviše prodaje izvan granica Hrvatske.

I.B.