KAOS U ROGOZNICI Muljali sa zaštićenim obalnim područjem, urbanistica prijetila novinarki

Foto: Boris Kačan

ROGOZNICA – Kad su urbanizam i ekologija u pitanju, iz Rogoznice već dugo ne stižu dobre vijesti. Naprotiv, divljanje se s terena ovaj put prebacilo i u zgradu Općine.  Ono što se događalo na javnom uvidu u trećoj ponovljenoj raspravi o Prvim izmjenama Prostornog plana Općine Rogoznica je do sada nezabilježeno. U uskom ograđenom prostoru velike sale Doma Matice hrvatske nagurali su se ljudi, bez stolica, zapisničkog stola, s papirima na podu i bez ikakve nade da će dobiti suvisli odgovor od predstavnice izrađivača plana Gordane Radman iz splitskog Urbosa i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Rogoznica Tihane Lovrić.

Na novinarsko pitanje tko je utvrdio ili točnije zaključio da ovaj prijedlog PPU ide na javnu raspravu kada Općina Rogoznica nema načelnika koji prema zakonskim odredbama jedini je ovlašten da to napravi, Gordana Radman iz splitskog “Urbosa“ odgovorila je novinarki Šibenskog da je pitanje glupo “baš kao i sve što piše o PPU i zaprijetila da će se vidjeti na nekom drugom mjestu.”

– Ostalo je nejasno na kome mjestu, je li je to možda sud ili neka škuribanda gdje bi me dotična gospođa moga nalupati – pojašnjava novinarka Vedrana Stočić.

Prvo što je predstavnica izrađivača plana Gordana Radman rekla u svom uvodu bilo da se zbog proceduralne greške  ide na ponovljenu treću javnu raspravu. Da se ne radi o nikakvoj proceduralnoj grešci u objavi ili u trajanju prethodne javne rasprave demantirala je sama već u drugoj rečenici. Ministarstvo Darka Horvata naložilo im je da ozbiljno smanjivanje građevinskog područja. U naselju Zatoglav morali su smanjiti građevinsku zonu  čak 0,5 ha, u naselju Ražanj izdvojeno područje kojeg su obojali u žuto i proglasili građevinskim prikazali su lažno kao dio naselja pa su ga morali brisati baš kao i ucrtanu javnu cesti na jedinoj prirodnoj plaži u Kanici.

Muljali su i zaštićenim obalnim područjem, pa su morali mijenjati i odredbe za provođenje. Potpuno nepotrebno u tu odredbu dodali su riječ orijentacijski koja je tu isključivo zbog muljanja. Mira Biljaković, kandidatkinja s liste SDP-a na prošlim izborima, ustvrdila je kako se zapravo radi o krivom izračunu površina koji bi umjesto ortofoto snimki trebao koristiti geodetske podloge. Projekcije i stvarno stanje na terenu su različiti.

Gordanu Radman dodatno je demantirala i objava o ponovljenoj javnoj raspravi na web stranici Općine Rogoznica u kojoj je jasno napisano da se ne radi o nikakvoj proceduralnoj nepravilnosti i koja glasi:

– Treća javna rasprava o Prijedlogu Prvih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica ponavlja se zbog promjena granica građevinskog područja u izdvojenom dijelu naselja Zatoglav-1, naselja Ražanj i izdvojenom dijelu u naselju Sapina Doca radi usklađivanja sa zahtjevima Ministarstva prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine od 6. listopada 2021. i s ponovljenim mišljenju Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje Šibensko kninske županije od 12. listopada 2021. u svezi članku 107. ZPU te dodatnog usklađivanja sa Zakonom i propisima na temelju Zakona.

Ponovna javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica trajati će 8 dana i počinje od 13. prosinca 2021. do 21. prosinca 2021. Za vrijeme trajanja Ponovne javne rasprave na javni uvid izložiti će se oni dijelovi elaborata ID PPUO-I koji su predmet iz točke i Zaključka općinskog načelnika Općine Rogoznica.

Javna objava stavljena prije nekoliko dana na Web stranici Općine Rogoznica nema nikakve veze s javnom uvidu koji se dogodio u utorak, a i datumi na objavi o mišljenju Ministarstva i Zavoda za prostorno uređenje Šibensko kninske Županije ne mogu biti ni kojem slučaju točni. Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 12 studenog ovako je odgovorilo na naš mail.

– Poštovana, predmet je u statusu rješavanja. Ministarstvo je 19.10.2021. zatražilo dopunu elaborata prostornog plana uređenja Općine Rogoznica koja nam još nije dostavljena.

Do 12. studenog Ministarstvo nije moglo utvrditi ispravak elaborata, tog 12. studenog bivši načelnik Marijo Mladinić podnio je neopozivu ostavku i nije mogao donijeti nikakav zaključak o stavljanju elaborata na javnu raspravu 13.12. 2021. godine, piše Šibenski.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Načelnik općine Rogoznica iznenada podnio ostavku!

GRADIT ĆE NEBODERE UZ MORE? Vijećnici općine Rogoznica dozvolili gradnju uz obalni pojas

Prostorni planeri javnu plažu namijenili Šveđaninu – Građani se udružili i pobijedili moćnike

ROGOZNICA Kontejneri nakrcani smećem završili u moru! Ima li kraja ljudskoj sebičnosti?