3 min. čitanja

MORSKE PRIČE Slike pomorske strane ljudskog postojanja

MORSKE PRIČE Slike pomorske strane ljudskog postojanja
Foto: Leo Banić / Ilustracija

SPLIT – U Hrvatskom pomorskom muzeju Split najavljena je izložba likovnih radova MORSKE PRIČE, Umjetničko likovno-književne unije Vlaho Bukovac iz Splita.

Izložbu je s osvrtom na likovne radove, najavio prof. dr. sc. Tonći Šitin:

– Svaka nova izložba članova likovno-književne udruge Vlaho Bukovac svojevrsni je pokazatelj dosega slikarskih i kiparskih ostvarenja pojedinaca, njihove individualnosti i kreativne mašte, intimnih zabilješki i svojevrsnih vizualnih opservacija  koje naviru sa svih strana. Na ovoj recentnoj izložbi u kamenom domu uglednog Hrvatskog pomorskog muzeja Split kao da se otvorio još jedan poligon komunikacije kojim se želi iskazati slikarska radoznalost koja je svoj bogati emotivni svijet približila vodenim putovima brodova, misteriju morskih dubina, zagonetnim ugođajima koji otkrivaju trenutačne osjećaje ali i odraze života u njegovoj nedohvatljivoj punini. Marinisti, slikari svih zrcala mora, obala i luka, tematskim ciklusima natopili su svoje skrivene slikarske priče, njihov mediteranski obzor estetski nas veseli i uznemiruje, jaki gotovo fovistički kolorit dominira ekspresionističkim pejsažima štafelajnog slikarstva  ali i apstraktnim nadahnućima.

Čak 41 slikar, dva fotografa i dva kipara preuzimaju ulogu takmaca na ovom prijateljskom sučeljavanju  tematski okrenutom morskim motivima koji su inače stalna preokupacija umjetnika iz dinamičnog  Vlahe Bukovca koji se služe raznim tehnikama i materijalima. Svakako da je izazov naslikati more i zatvorene uvale s rustikalnim kućicama, šarena jedra na otvorenim plavim prostranstvima, idilu tišine bez ljudi ili dramske trenutke prijetećeg olovnog neba i mora koji postaju širi okvir i svojevrsni mentalni labirint u kojega se ulazi i izlazi kao u inkubator ideja koje se razvijaju u svim pravcima.

Ipak, doživljaji viđenoga manje su rezultat  dodira s nepoznatim predjelima svijesti i tajni koje se kriju iza opne predmetnoga svijeta, da i ne govorimo o ispovjednim zapisima slikara o sebi i traumama oko nas, dominiraju vedre emocije, životnost i idiličnost, oda ljepoti postojanja. Nije rijetkost naići na ponavljanje ranijih rješenja, „posuđivanje“ motiva s interneta, tuđih zabilješki ili forsirane lirike koja širi mir i spokojstvo. Poznati analitički psiholog C.G. Jung podsjeća nas  da „tko gleda van, sanja; tko gleda unutra, budi se!“. Umjetnost nije nakupina datosti postojećeg svijeta, već je ona ukupnost virtualnih preobražaja, tek u dinamici i promjenama, unutrašnjim doživljajima može nastati autentični likovni govor. Razumije se, nije lako formirati osobni znak  i istraživački duh koji bi raznim sadržajima prišao radoznalo i s iskustvom bez bijega u izolaciju.

Ni umjetnicima kao ni kustosima nema brze i konačne nagrade, svakim završetkom uvijek su na nekom novom početku, možda je nagrada imati kroz život toliko prilika za nove početke! Komunikacijske tehnologije i novi mediji veliki su izazov, raspon tema raste iz godine u godinu, putovi  slikarske avanture nemaju kraja kao ni istraživanja pomorske prošlosti ili suvremene kontekstualizacije koja ne zaboravlja da pomorski život njeguje susrete, razmjene, povjerenje, sve ono što bi  bez slika, fotografija, kipova ostalo skriveno i fragmentirano.

Da likovnost ide pod ruku s pomorskom baštinom, da se nadopunjuju  i stvaraju energičnu vizualnu predstavu u brojnim varijacijama  i poljima obojenih ploha, da čine jedinstvenu atmosferu proživljenoga  i povezuju se ciljanom zainteresiranošću za probleme čovjeka i sudbinskoga mora, nimalo nije dvojbeno. Različiti su mediji, uvijek iste vremenske dimenzije, sugerirana atmosfera intimnosti čovjeka i mora, zadivljeni ljepotom onoga što nas okružuje zajednički nastojmo trajno sačuvati ispreplitanje prošlog, sadašnjeg u budućeg djelatno označivši našu stvaralačku nazočnost. Nego, hajde da zajedno pokušamo biti duga u oblaku nad nama! – kazao je dr. Šitin.

Otvorenje izložbe je 20. prosinca (ponedjeljak) 2021. godine u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u 18:00 sati, Glagoljaša 18, Tvrđava Gripe.

Foto: HPMS

Tonći Šitin

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.