4 min. čitanja

ZAKAZAO HITAN PRIJEVOZ “Dijete ipak nije bilo ugroženo, Brač ima 4 helidroma, a Supetrani ga nisu htjeli”

ZAKAZAO HITAN PRIJEVOZ “Dijete ipak nije bilo ugroženo, Brač ima 4 helidroma, a Supetrani ga nisu htjeli”
Foto: Joško Jaman / DD

SUPETAR – Prošle nedjelje dijete od nepune dvije godine trebalo je hitni medicinski prijevoz s Brača u KBC Split, no sve se zakompliciralo. Vremenski uvjeti su bili loši, a gliser za medicinski prijevoz nije bio tehnički ispravan. Nakon toga krenula su prozivanja i problemi su isplivali na površinu.

Prvo se u portu zapalio gliser predviđen za tu svrhu. Inače, u privatnom vlasništvu i županijskog koncesionara, a onda pilot helikoptera nije znao gdje će sletjeti jer je aerodrom 35 kilometara dalje u privatnom vlasništvu zimi zatvoren, doznaje Dalmacija danas. A to znači bez ikakve logistike, osvjetljenja, vatrogasaca…

– Imamo neadekvatan gliser za hitan transport pacijenata. Prvo su nas uvjeravali da je bio na popravku. Pa je došao novi, tehnički ispravan i odličan, kako su nam rekli. Već na ovoj situaciji je zakazao. Curica od godinu i po dana upućena je hitno za Split. Gliser se pokvario. Digao se helikopter. Mi na ovom dijelu, gdje živi više od pola otočana, nemamo heliodrom. Grad Supetar je izradio projektnu dokumentaciju i zahtijevamo od Županije da preuzme organizaciju financiranja i organizaciju heliodroma. Grad je spreman financijski sudjelovat u tome, ali ne može s njim upravljati”, rekla je Marković i nastavila o samom događaju.

Pilot je rekao da će doći ako bude imao osiguranu pomoć sa tla u vidu vatrogasaca. Oni su se odazvali. Na pitanje zapovjednika vatrogasaca gdje treba otići nisu od pilota dobili odgovor jer ni sam nije znao pa ih je poslao na sve heliodrome i na aerodrom, pa gdje bude da se ne gubi vrijeme u ovakvoj situaciji. Pa je helikopter došao na aerodrom ali nije htio sletjeti. Vjerojatno nisu bili zadovoljeni sigurnosni protokoli. A beba se vozila 20 minuta od Supetra, u nesvijesti, u teškom stanju, preko Vidove gore, vijugavih i skliskih cesta do aerodroma – ispričala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

No liječnik, kao i hitna helikopterska služba demantiraju supetarsku gradonačelnicu.

“Puno priče ni oko čega”

– Moram naglasiti da dijete uopće nije bilo ugroženo, to znam iz izvješća medicinske posade helikoptera. Dijete je bilo stabilno, s urednim vitalnim parametrima, kontaktibilno, orijentirano predano posadi helikoptera – rekao je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, u središnjem Dnevniku HTV-a.

– Puno priče ni oko čega. Uobičajen radni dan s transportom hitnog bolesnika u KBC Split s otoka Brača. Bili su ekstremni vremenski uvjeti. Naš liječnik je razmatrao hoće li se odlučiti za prijevoz morem gliserom ili helikopterom. Tražio je dozvolu za helikopter. Ne čekajući, uputio se s djetetom do pristaništa, što nije daleko od ispostave medicine. U putu mu je rečeno da je helikopter odobren, usput je već došao do broda. Tu mu je skiper rekao da su meteo uvjeti užasni, a da ima tehničkih problema s brodom. Nakon toga se vratio natrag i uputio prema helidromu

– Helikopter je već bio u zraku. Tijekom hitnih transporta, ekipe komuniciraju s prijavno-dojavnom jedinicom, koordiniraju se s njima. Dijete je predano u helikopter i dovezeno u KBC Split – dodao je.

Osvrnuo se i na pritužbe oko prijevoza gliserom.

– Riječ je o jedinom ponuditelju koji se javio na javno nadmetanje i s njim je sklopljen ugovor. Gliser udovoljava uvjetima natječaja. Sutra sam pozvao ponuditelja da dođe kod mene skupa s bračkim liječnicima da vidimo o čemu se radi. Nastojat ćemo stvar ukloniti. U najgorem slučaju može se raskinuti ugovor i objaviti novi natječaj – rekao je Luetić dodajući da nastoje riješiti problem.

Foto: Siniša Radić

“Nisu izgradili helidrom jer su se bojali eventualnog troška, iako je sve bilo besplatno”

Joško Kalilić, inicijator i organizator izgradnje svih helidroma u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osvrnuo se na izjave Ivane Marković nakon što je došlo do problema u transportu zbog kojih se skoro dogodila tragedija.

– Nedavno sam uputio dopis gradonačelnici Supetra Ivani Marković da prije nego se upusti u kritike o hitnom helikopterskom prijevozu s Brača prouči i konačno zapamti kako funkcionira helikopterska služba i gdje se nalaze helidromi na Braču iako to u stručnom smislu nije njen posao već lokalne zdravstvene službe i ispostave hitne medicinske pomoći – ispričao je za Dalmaciju danas.

– Ako već i želi, kao gradonačelnica, znati više o radu hitne helikopterske službe na Braču, trebala bi bar zapamtiti da na Braču postoje četiri helidroma (a ne heliodroma kako ga ona uporno pogrešno izgovara) i to u Milni, Pražnicama, Novom Selu kod Selaca i na aerodromu Brač.

Činjenica je da Supetrani prije 20 godina nisu željeli izgraditi helidrom na svome terenu jer su smatrali da je prijevoz gliserom zadovoljavajući, a pri tome su se bojali eventualnog troška, iako im se nudila besplatna izgradnja uz pomoć donatora kao što je to učinjeno na svim otocima Splitsko-dalmatinske županije.

Za slučaj djeteta koje je trebalo hitno prevesti iz Supetra u Split nije trebalo biti nikakvog tehničkog problema jer, osim na bračkom aerodromu, helikopter može preuzeti bolesnika na jedan od dva relativno bliska helidroma u Milni ili Pražnicama (10 km bliže od aerodroma). Od Supetra do Pražnica vozilu HMP treba 15-ak minuta vožnje koliko i helikopteru od Divulja do helidroma u Pražnicama.

Na zapadnoj periferiji Supetra postoji velika ravna površina u vlasništvu grada Supetra koja može poslužiti kao privremeni helidrom. U noćnim uvjetima vozači hitne pomoći inače postavljaju pokretne lampe koje pomažu pilotima za bolju vidljivost mjesta kod slijetanja helikoptera. Travu na toj površini treba pokositi, dobro očistiti od grmlja i komunalnog otpada i nakon toga ograditi kao zabrana za ulaz mještanima. Kad financijski i drugi uvjeti dopuste siguran sam da će se na tom mjestu moći izgraditi helidrom koji će biti peti na Braču – kazao je Kalilić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.