2 min. čitanja

U posljednjih 5 godina populacija morskih ježeva porasla za 10 000%!

U posljednjih 5 godina populacija morskih ježeva porasla za 10 000%!
Foto: Pixabay

U svjetskim morima i oceanima živi više od 950 vrsta morskih ježeva. Žive na različitim morskim podlogama, a znanstvenici su utvrdili da se globalna populacija ovog morskog bodljikaša drastično povećala u posljednjih 5-6 godina.

Najviše to osjete uz obalu Kalifornije i Oregona, gdje je populacija ljubičastih morskih ježinaca od 2015. do danas narasla za enormnih 10 000%. Stotine milijuna jedinki ovih morskih stvorenja proširile su se duž zapadne obale SAD-a gdje proždiru ionako osjetljive šume kelpa, odnosno morskih algi.

Foto:Morske alge/Pexels

Drugi problem morskih ježinaca je u tome što mogu živjeti desetljećima, a zbog bodljikavog tijela gotovo da nemaju prirodnih neprijatelja, što dodatno povećava njihovu populaciju. Ljubičasti ježinci nekad su imali dva prirodna grabežljivca – vidru i suncokretovu morsku zvijezdu.

Nažalost, lovci na krzno odavno su prorijedili populaciju vidri, a suncokretova zvjezdača je nestala zbog bolesti uzrokovane, vrlo vjerojatno, klimatskim promjenama.

Bez grabežljivaca koji bi ježince držali pod kontrolom, njihova populacija je u posljednjih 6 godina doslovce eksplodirala. Ježinci sada prijete osjetljivim šumama kelpa, koje osim što su hrana drugim morskim životinjama, služe i kao stanište za mnoge osjetljive vrste. Znanstvenici na ovaj problem intenzivno upozoravaju posljednje tri godine, zbog čega je duž zapadne obale SAD-a već nekoliko godina otvorena stalna sezona lova na morske ježeve, koji su rado viđena poslastica na mnogim tanjurima duž obale.

Foto: Lov na morske ježeve/Pexels

Znanstvenici su uvjereni da će postupak smanjenja populacije morskih ježeva, koji su opustošili obale Oregona, trajati 15 do 20 godina s obzirom da se planira ukloniti 45 tisuća tona morskih ježeva, i to samo s površine jednog morskog grebena.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.