2 min. čitanja

Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.

Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.
Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor Luke Dubrovnik d.d. Željko Raguž održali su konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o promjenama u vlasničkoj strukturi ovog dioničkog društva, slijedom kojih je Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.

Naime, Luka Dubrovnik je kupila vlastite dionice od Atlanske plovidbe, a UTD Ragusa stekla je 2,75 posto dionica ovog društva.

– Ovo su povijesni dani i povijesne odluke vezano za budućnost Luke Dubrovnik i gospodarenje navedenim prostorom. Uz sve ono što je istaknuo direktor, stjecanje 8,99 posto dionica Luke, paralelno s navedenim postupkom, Grad Dubrovnik putem društva UTD Ragusa stekao je 2,75 posto dionica što znači da Grad kroz vlastite dionice, 48.57 posto i ovih 2.75 posto, sada ima 51,32 posto dionica odnosno vlasništva Luke Dubrovnik te je u konačnici Grad većinski vlasnik društva Luka Dubrovnik d.d. – rekao je Mato Franković govoreći o strateškoj važnosti ovog društva.

Direktor Željko Raguž obrazložio je važnost ovih promjena za budućnost Luke Dubrovnik, čije dionice ostaju unutar grada, županije i države.

– S obzirom na tendenciju i želju da Luka bude nositelj projekta gradnje cruise terminala, smatramo, a to smo potvrdili i kroz tijela Luke, Nadzorni odbor i Glavnu skupštinu, da je to najbolji model za upravljanje u ovoj situaciji. Ovo je velika i važna odluka ne samo za Luku nego i za Grad Dubrovnik. Stjecanjem vlastitih dionica povećava se vrijednost i društva i samih dionica – kazao je Raguž.

Između ostaloga, dubrovački se gradonačelnik osvrnuo i na događanja koja su prethodila sadašnjem stanju u društvu Luka Dubrovnik. Naglasio je kako je bilo pokušaja se ona obezvrijedi i da se cruise terminal dodijeli drugoj tvrtki, čime bi bila upitna njena budućnost.

– Mi smo navedenu paradigmu promijenili, ispunili smo sve svoje obveze prema Vladi RH vezano za Luku koje nisu bile ispoštovane najmanje 15 godina, u suradnji s Vladom RH započeli s postupkom dodjele koncesije za izgradnju cruise terminala na području Luke Dubrovnik o čemu su više puta svoje izjave davali ministar Butković, ali i premijer Andrej Plenković. Danas smo došli do situacije da će ta tvrtka, nadam se vrlo skoro, dobiti prioritetnu koncesiju za izgradnju cruise terminala i u konačnici je ona vlasništvo Grada Dubrovnika i njegovih građana što je velika stvar, ali i strateško promišljanje grada za buduća nadolazeća vremena.

Zaključno, na konferenciji je istaknuta i važnost vlasništva nad UTD Ragusom koju je Grad Dubrovnik konsolidirao te je danas stabilno i likvidno društvo, a očekuje se i da će postati vlasnik i većinskog paketa dionica TUP-a d.d.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.