TUŽNA SUDBINA Masovni pomor morskih krava – Tko je kriv?

Foto: Pixabay/Ilustracija

FLORIDA – Laguna Indijske rijeke, smještena na atlantskoj obali Floride, dom je više od 4 300 vrsta biljaka i životinja, među kojima su i morske krave – u folkloru popularno zvane sirenama, koje su počele masovno ugibati na području Floride zbog zagađene vode, uslijed čega su ostale bez hrane. 

Morske krave su biljojedi, hrane se isključivo morskim algama, kojih je u svjetskim morima sve manje – što zbog klimatskih promjena, što zbog najezde morskih ježeva, a najviše zbog ljudskog utjecaja. Samo ove godine na floridskoj obali pronađeno je na tisuće lešina morskih krava, što je 15% tamošnje populacije ovih divljih životinja. Razlog pomora? Nedostatak njihove osnovne hrane – morske trave.

Čak 90% morske trave u vodama Floride nestalo je zbog porasta populacije toksičnih algi, koje nastaju uslijed zagađenja morske vode. A glavni zagađivači su, naravno, ljudi.

Kako bi stali na kraj daljnjem pomoru ovih neobičnih morskih biljojeda, floridska Komisija za očuvanje riba i divljih životinja traži dugoročna rješenja, kojima bi se, za početak poboljšala kvaliteta vode u laguni. Guverner Floride Ron DeSantis u rujnu je iz proračuna preusmjerio 53 milijuna dolara za očuvanje područja Lagune.

Floridske vlasti odlučile su preostalu populaciju morskih krava, koje obitavaju u laguni, dohranjivati u obližnjim oporavilištima nakon čega će ih pustiti natrag u prirodu.