2 min. čitanja

Koja su ljekovita svojstva lista masline?

Koja su ljekovita svojstva lista masline?
Foto: Pixabay/Ilustracija

List i plod stabla masline izvor su biološki aktivnih spojeva iz skupine polifenola. Posebno zanimljiv je spoj koji je prvi put izoliran iz masline 1959. godine od strane talijanskih znanstvenika i dobio je ime oleuropein (po latinskom nazivu za maslinu). Upravo se on smatra odgovornim za gorak okus maslinovog ulja. Njegova koncentracija može doseći vrijednost od 140 mg/g suhe tvari u plodu te 60 do 90 mg/g u lišću masline, za časopis Maslinar piše dr.sc. Tea Bilušić.

Zelene masline

Udio oleuropeina u ekstra djevičanskom maslinovom ulju ovisi o sorti masline, stupnju zrelosti ploda, o procesu prerade ulja. Oleuropein se ne nalazi samo u vrstama roda Olea nego i drugim vrstama koje pripadaju porodici Oleaceae. Oleuropein se akumulira u plodu tijekom faze rasta. Tijekom faze tzv. zelenog dozrijevanja ploda njegova koncentracija, zajedno s koncentracijom zelenog pigmenta klorofila, se smanjuje, da bi se potom tijekom tzv. crne faze dozrijevanja ploda u potpunosti smanjila. Iz toga zaključujemo da je to spoj karakterističan za mladi plod masline, a tijekom procesa starenja ploda dolazi do njegove degradacije pa su stoga zeleni plodovi masline bogatiji oleuropeinom u odnosu na crne plodove masline.

Tijekom procesa posmeđivanja ploda dolazi do procesa oksidacije oleuropeina djelovanjem enzima polifenoloksidaze (PPO) i stupanj posmeđivanja ploda u korelaciji je s koncentracijom oleuropeina u plodu masline. Znanstvena istraživanja pokazuju iznimno visok stupanj bioraspoloživosti u probavnom traktu čovjeka (55-60%). Pojam bioraspoloživosti odnosi se na stupanj apsorpcije spoja u tankom crijevu. Nadalje, mnogobrojna znanstvena istraživanja potvrđuju farmakološki značaj oleuropeina iz masline koji se odnosi na njegovo antioksidacijsko djelovanje, protuupalnu aktivnost, anti-aterogeno, antikancerogeno, antimikrobno i antivirusno djelovanje.

Protiv bakterija

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) 2011. godine priznala je oleuropein kao spoj koji djeluje preventivno na proces oksidacije LDL-a (lipoprotein niske gustoće, tzv. loš kolesterol). U dokumentaciji koju prilaže EFSA navode se rezultati opsežne, randomizirane, intervencijske studije provedene u nekoliko zemalja (Finska, Danska, Njemačka, Italija, Španjolska). Ipak, ekspertni tim EFSA u svom je zaključku naveo da još uvijek nema dovoljno jasnih dokaza o utjecaju oleuropeina ili samog ekstrakta lista masline ili maslinovog ulja na regulaciju krvnog tlaka, te se u tom slučaju oni ne mogu i ne smiju koristiti kao zamjena za lijekove iz skupine antihipertenziva.

Oleuropein pokazuje antimikrobno djelovanje na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije, kao i na mikoplazme (mikroorganizmi kojima nedostaje stanična membrana i stoga su otporne na većinu antibiotika). Prema rezultatima istraživanja oleuropein inhibira djelovanje enterotoksina B koji stvara bakterija zlatni stafilokok, potom inhibira razmnožavanje bakterije Salmonella enteritidis te sporulaciju i razvoj spora bakterije Bacillus cereus. Također, djeluje inhibitorno na bakterije Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli.

dr.sc. Tea Bilušić

PROČITAJTE JOŠ:

TEMELJI MASLINARSTVA Kako su se masline konzervirale prije stotinu godina
Koji štetnici prezimljuju u krošnji masline, a koji u tlu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.