POSTAVLJANJE DATALOGERA Upozorenje roniocima na instrumente na Maunu!

Foto: Vedran Dorušić

MAUN –  Otok Maun istoimeni kanal dijeli od otoka Paga, udaljen je otprilike dvije milje. Ovaj ne naseljeni otok zapravo se odavno spominje među najstarijim i najvrjednijim sačuvanim srednjovjekovnim vrelima, darovnicom hrvatskoga kralja Petra Krešimira, godine 1069. darovao je otok Maun zadarskome samostanu Svetoga Krševana.

Otok ima zanimljivo podmorje, koje prolazi sve kao i cijeli Jadran proživljava neke nove momente uzrokovane ljudskim aktivnostima. Ribarstvo, turizam i akvakultura sve više utječu na naše podmorje, i mi želimo dobiti što više podataka koliko. Stoga se Centar za Podvodna Istraživanja Navalis odlučio nabaviti i postaviti datalogere. Namjena ovih uređaja je prikupljanje podataka o temperaturi mora i  količini svjetlosti koja dopire do određene dubine.

Foto: Vedran Dorušić

Cilj ovog projekta je dugoročno prikupljanje i dijeljenje ovih podataka. Naime jedino kontroliranim i kontinuiranim bilježenjem ovih podataka možemo vidjeti promjene u okolišu. Svi su skloni pričati kako se sve mijenja i kako je bilo nekada ali trebamo drugačiji – objektivniji pristup.

Foto: Vedran Dorušić

Nadalje dijeljenjem ovih podataka svima zainteresiranima možemo doći do zaključaka, što se događa. Naravno ovaj projekt ima i svoj znanstveni cilj, a to je praćenje kolonije Crvenih gorgonija. Zapravo radi se o vrsti Crvena rožnjača (Paramuricea Clavata), najljepšem predstavniku gorgonija kod nas. Ovako velika I lijepa ima I komercijalnu vrijednost. Srećom ne vadi se ona za ukras, jer jednom kad izroni nije više tako atraktivna. Ovakve kolonije predstavljaju turističku atrakciju za ronioce, tako da je ova pozicija često odredište ronilaca iz regije.

Foto: Vedran Dorušić

Ono na što želimo upozoriti ronioce je to da ne diraju te spravice, koje su tamo postavljene jer nam one skupljaju vrijedne podatke. Kako su postavljene već na 10 metara dubine, mnogi mogu do njih. Stoga, poučeni iskustvom drugih, molimo vas da ne odnosite i ne dirate datalogere. Podatci će biti  objavljeni i dostupni svima, pa ćete ih moći koristi.

Foto: Vedran Dorušić

Ideja je postojala dugo ali nas je uvijek nešto odgađalo u provedbi, pa tako i ove godine, sve do sad. Ipak sad više nije moglo čekati, morali smo naći rupu u poslu i jesmo. Skupili smo se u Šimunima , mag. ing. agr. Fedra Dokoza iz udruge Sunce – Split, Leo Lušić, ronilački centar Najada – Murter, Mag oecol Bruno Ačkar i Vedran Dorušić iz CPI NAVALIS.  Dok su Bruno i Fedra brinuli o stručnom dijelu posla Leo i Vedran brinuli su o ronjenju, videu i fotografijama. Paška bura pobrinula se za probleme u izvođenju, tako da smo na samo postavljanje potrošili više vremena od očekivanog. Ipak zadovoljni smo nakon završenog posla. Dogovorili smo da se okupimo u isto vrijeme iduće godine i prikupimo podatke te postaviti nove instrumente.

Foto: Vedran Dorušić

Preostaje nam obrada podataka koje smo prikupili, zahvaliti se svima koji su pomogli u projektu, pogotovo savjetima.

Vedran Dorušić