RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)

Foto: Katija Guljelmović

Bezbroj je ričeta o priklama. Od ovih s jajima, jabukama, krompirom ili jogurtom, osobno su mi za Badnji dan najdraže ove tradicijske, posne prikle. K’o djecu su nas s njima redovito častili za vrijeme kolendavanja i čestitanja Badnje večeri.

Priprema je brza i ako ste spretni , vruće priklice možete imati za sat vremena na vašem stolu.

Potrebno vam je:

Pola kila brašna

freški kvas

1 šećer vanilija

3 ožice šećera

Kora jednog  neprskanog lemuna i jedne naranče

Kupica rakije

Grožđice

Kvas kojem ste dodali po jednu malu ožičicu brašna i šećera stavite da se diže u 1 dcl mlake vode.

Dignuti kvas dodati u brašno, zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmiješati.

Nadodavati mlaku vodu po potrebi i tijesto dobro batiti drvenom kuhačom, da dobije  sto više zraka. Tijesto mora biti srednje gustoće, nikako pregusto.

Pokriti ga da kisne i pustiti ga da se udvostruči.

Malom žlicom grabiti tjesto i prigati u dubokom  suncokretovom ulju.

Ožicu uvijek skvasiti u čaši vode prije nego s njom zagrabimo tjesto.

Time tijesto lakše sklizne u ulje.

Kad lagano porumene okrenemo ih s druge strane a gotove vadimo na  papirnati ubrus da pokupi višak ulja.

Gotove pospemo sa štaubom i cimetom.

U slast !

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

Recepti za Badnjak: Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo