Ronioci sa splitskih gradskih plaža očistili tone otpada, od kojeg su složili jelku

Foto: UPA Rostrum

SPLIT – Jutros na gradskim kupalištima Bačvice, Ovčice i Firule tradicionalno je održana božićna akcija čišćenja podmorja pod nazivom “Čist Božić i bistra Nova godina”.

Uz glavno pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Splita, Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum Split uz partnere Ekološkog Društva Picigin Bačvice, te potporu kultnog caffe bara Žbirac, puba PlanB, restorana Šug i bistra Ćiba uspješno je provela akciju kojom je ugostila prijateljske klubove s područja cijele Hrvatske te regije. Na akciji je sudjelovalo oko 70 ronioca iz ronilačkih klubova i udruga: KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, KPA Vodomar iz Duge Rese, Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedjelja, RK Murter-Kornati, Udruga Argonauti, Eko ronilačka grupa invalida iz Lukavaca, ERK Leut iz Mostara i KPA Explorer iz Sarajeva.

Foto: UPA Rostrum

Sama akcija koja je započela okupljanjem u 10:00 sati na gradskoj plaži Bačvice rezultirala je „jelkom“ od 7 kubika raznovrsnog otpada izvučenog iz mora. Osim ronioca sudjelovali su volonteri na kopnu koji su neumorno uskakali i svim mogućim sredstvima prikupljali i prenosili otpad.

Foto: UPA Rostrum

Kariolama, konopima, padobranima se raznovrsni otpad izvlačio, ponekad i po desetak ljudi je bilo potrebno da se izvuče jedan komad što je ronioc dovukao blizu obale. Moglo se pronaći od odbačenih kamenih postolja za suncobrane, crjepova, „corpo morta“ do uobičajenog „sitnijeg“ otpada kao što su boce, plastične vrećice te razno posuđe iz obližnjih kafića i restorana.

Foto: UPA Rostrum

“Božićna jelka” simbolizira probleme onečišćenja podmorja koji se godinama nakupljaju na najposjećenijim kupalištima grada Splita, a UPA Rostrumu tradicija koja se njeguje još od osnutka.

Sav otpad, nakon zajedničkog slikavanja kao uspomena na akciju, bit će selektiran i zbrinut od strane Čistoće d.o.o. Split, koja nam kao i svake godine pruža punu podršku u izvedbi ovakvih eko akcija.

Foto: UPA Rostrum

Ovom se akcijom, kao i svake godine, pokušalo ukazati na nužnost provođenja istih radi očuvanja našeg podmorja, te kako bi se podigla ekološka svijest građana o očuvanju mora i podmorja, kako za sebe, tako i za buduće naraštaje.

Foto: UPA Rostrum

Kako sve ne bi stalo samo na radu, za sve prijatelje i goste se organizirao i domjenak u prostorima Ekološkog Društva Picigin Bačvice, a nakon toga druženje za sve prisutne. Jedan poseban dodatak bit će mala škola picigina nedjeljom ujutro, što je izvanredna prilika za sve one koji su ga do sada vidjeli samo preko malih ekrana, da se u njemu okušaju i uživo. Na taj način će se obilježiti kraj jedne lijepe božićne priče.

D.G.