2 min. čitanja

Naše gore list porijeklom s Ugljana postao novi predsjednik Čilea

Naše gore list porijeklom s Ugljana postao novi predsjednik Čilea
Foto: Boris Kačan / Facebook

Najjužnija južnoamerička država dobila je novog predsjednika. Ne bilo koga već 35-godišnjeg Gabriela Borića, ljevičarskog političara porijeklom s otoka Ugljana, koji je jučer u neizvjesnoj utrci s kandidatom krajnje desnice postao najmlađi predsjednik u povijesti Čilea.

Desničarski kandidat Jose Antonio Kast priznao je poraz svega sat i pol nakon zatvaranja birališta i nakon jedva polovice prebrojanih glasova. Borić je odnio pobjedu s 56% prebrojanih glasova.

Bili su ovo dosad najpolariziraniji izbor u Čileu posljednjih desetljeća, kojima su prethodili masovni protu vladini prosvjedi. Nekoć najstabilnije gospodarstvo u Južnoj Americi, Čile danas ima skoro najveću razliku u prihodima stanovništva na svijetu – prema podacima UN-a svega 1% stanovništva posjeduje 25% bogatstva zemlje, piše BBC.

Borić je u svojoj kampanji obećao riješiti tu nejednakost reformom mirovinskog i zdravstvenog sustava, smanjenjem radnog tjedna s 45 na 40 sati te poticanjem zelenih ulaganja.

Tko je Gabriel Borić?

Borić je pažnju čileanske javnosti privukao 2011. godine kao vođa studentskih prosvjeda. Ono po čemu je privukao pažnju hrvatskih medija jest njegovo porijeklo. Njegovi pradjed i prabaka otišli su prije 124 godine, kao i mnogi stanovnici hrvatskih otoka, trbuhom za kruhom u daleki Čile. Prvu priču o njemu objavio je Zadarski.hr u rujnu ove godine, kada su novinari ovog portala na Ugljanu pronašli Borićevu rodbinu.

Tada su razgovarali s njegovom rođakinjom u trećem koljenu Zdenkom Borić koja im je ispričala svoj prvi susret s dalekim rođakom.

– Bio je tu s braćom 2010. godine. Mlad i ambiciozan, ne previše emotivan. Doduše, već tada je bio vođa nekih studentskih prosvjeda. Držao se onako, imao je to nešto u sebi. Na taj njegov gard ja sam mu u šali rekla: “Kad postaneš predsjednik, poslat ćeš predsjednički avion po mene”. I, eto ti ga na… Možda mi se želja ispuni – ispričala je gospođa Zdenka kolegama s portala Zadarski.hr.

Rekla je da Borića u Ugljanu, ako se računa muška loza, danas ima samo u dvije kuće, dok u Čileu, glavnom gradu Santiagu i Punta Arenasu na samom jugu zemlje, najmanje 30 obitelji ponosno nosi to prezime. No malo toga o čileanskim Borićima bi se danas znalo da nije bilo Zdenke koja se u istraživanje korijena svoje obitelji upustila sasvim slučajno.

Zdenkin poznanik, veliki zaljubljenik u Ugljan, otvorio je stranicu Ugljan.org posvećenu temama i pričama o njihovom mjestu i otoku. Jednoj od rubrika na portalu dao je naziv ”Stare slike – crno bile” u kojoj objavljuje fotografije Ugljana i Ugljanaca iz prošlosti. Jednog dana zamolio je Zdenku da mu pošalje, ako ima, koju staru obiteljsku fotografiju. Zdenka mu je poslala sliku skupine partizana snimljenu na Visu 1943. godine. Među njima je bio i Zdenkin djed, Ive Borić.

Vidjevši tu sliku Zdenki se javio brat Gabrielovog oca Patricio i tako je krenula komunikacija i ponovno povezivanje dalekih rođaka.

Kakav će Gabriel Borić bit predsjednik, tek ćemo vidjeti. Činenica je, kažu, da je njegova kampanja uspjela mobilizirati značajan broj ljudi da glasaju za politički projekt koji se fokusira na socijalnu skrb, decentralizaciju države i pravedniju raspodjelu resursa Čilea.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.