2 min. čitanja

NAUTIČKI SAVJETI Brod u mirovanju na kopnu

NAUTIČKI SAVJETI Brod u mirovanju na kopnu
Foto: Promo

Kao što je svim vlasnicima brodova poznato, brod se povremeno mora vaditi i spuštati natrag u more. Ponekad je to zbog popravka, redovitih servisa, održavanja korita i motora, ali i zbog dovoza i odvoza iz suhe marine.

Brod za vađenje treba pripremiti jednako kao brod u mirovanju na stalnom vezu. Ipak, postoje predradnje koje se preporučuju pri operaciji dizanja broda. Prije svega potrebno je saznati od operatera da li ima zaključenu policu osiguranja profesionalne odgovornosti i koliko iznosi njeno pokriće. Nažalost, malo je savjesnih popravljača koji imaju takvu policu, a ona mora imati veće pokriće nego vrijednost broda kojeg dižu. Takav oprez prilikom ugovaranja dizanja broda posebno se savjetuje svim vlasnicima broda.

Prilikom dizanja broda mudro je biti prisutan, kako bi se izbjegle neke eventualno nesavjesne radnje koje bi mogle naštetiti brodu. Mornarima na dizalici treba ukazati gdje se nalazi osovina, propeleri ili kormilo broda, kako ih braga ne bi oštetila. Također, uputno je zatražiti da stave zaštite na brage, kako se ne bi uprljali bokovi broda. Ponovno spuštanje broda u more, sa stajališta sigurnosti, je manje rizičan zahvat. Transport broda unutar servisnog kruga je minimalan, ali onaj do najbliže suhe marine nosi sve cestovne rizike kao i ostali sudionici u kopnenom prometu. To najbolje znaju oni koji svoj brod transportiraju, unatoč ljetnim cestovnim gužvama.

Kod broda u mirovanju na kopnu, vrlo je važno na kakve nosače se polaže i da li je okrenut u pravcu najjačih vjetrova koje možemo očekivati. Svakako treba inzistirati da se koriste namjenske ležaljke, koje nisu hrđave, te da se brod podupre posebnim podupiračima na odgovarajućim mjestima na dnu trupa. Mirovanje broda na suhom vezu po svemu ostalom, jednako je mirovanju na stalnom vezu, osim što nema brige da će more ući u unutrašnjost broda.

Ipak, u suhoj marini, postoji veći rizik od glodavaca nego u moru, pa je veoma bitno da su osim ventilacijskih, svi otvori na brodu zatvoreni. Sa palube treba sve spremiti u unutrašnjost i zaključati. Krađe po brodovima mnogo su češće kada se brod nalazi na kopnu. Na recepciji suhe marine ostaviti ćemo rezervne ključeve broda i broj svog mobitela. Osim toga dogovoriti ćemo se o povremenoj kontroli ili dojavi o nekom izvanrednom događaju u vezi s brodom.

Nautičke savjete donosi vam Premium Yacht Insurance by Jack Šurija.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.