U pet požara u Primorsko-goranskoj županiji, šteta od najmanje 150 000 kuna

Foto: Facebook / Ilustracija

Policija je tijekom prošlog vikenda zaprimila pet prijava o požarima što su izbili u obiteljskim kućama i stanovima na području Primorsko-goranske županije. Na području Novog Vinodolskog u obiteljskoj kući je požar izazvao kvar na električnoj grijaćoj deki. Požar se dogodio u razdoblju između 5. studenoga i 17. prosinca te je zahvatio namještaj u spavaćoj sobi, klima uređaj i druge predmete dok su ostali stambeni dijelovi kuće zacrnjeni od dima. Prema utvrđenom, požar se nakon određenog vremena sam ugasio, a materijalna šteta procjenjuje se na najmanje 100 tisuća kuna. 

U obiteljskoj kući u Velom Lošinju je jučer također električni uređaj izazvao požar. U kupaonici je ,naime, zbog tehničkog kvara električnih dijelova tuš kabine buknuo požar koji su vlasnici sami ugasili, a osim tuš kabine, požarom su oštećeni i ostali dijelovi kupaonice. Jučer se i na području Rastočina u Rijeci dogodio požar u stanu, manje materijalne štete, koji je izazvan pak gorjenjem svijeća u kuhinji.

Dan prije u subotu, 18. prosinca, je požar izbio i u obiteljskoj kući na području Ičića kod Opatije gdje se zapalila peć na drva te su ga vatrogasci ugasili, a istog dana u ugostiteljskom objektu u Njivicama na Krku se zapalio dimnjak i izazvao požar pa su također intervenirali vatrogasci. Ovim požarima oštećeni su hrvatski državljani, a sveukupna materijalna šteta procjenjuje se na najmanje 150 000 kuna.

Policija stoga poziva građane i ovom prilikom na oprez te redoviti nadzor električnih uređaja koje koriste u domaćinstvu kako neispravni ne bi izazvali požar i veću materijalnu štetu ili stradavanje u najgorem slučaju.

– Posebice upozoravamo građane da je u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana povećana opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja božićnih dekoracija. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće koje se ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca mogu izazvati požar. Podsjećamo da se božićno drvce ne smije postavljati u blizini izvora topline, a ne preporučuje se koristiti prskalice ili svijeće u blizini božićnog drvca! – upozoravaju iz policije i dodaju: 

– Svim građanima želimo mirne i vesele predstojeće blagdane, bez ikakvih požara, a ukoliko se dogode odmah nazovite vatrogasce na broj 193 i policiju na 192!