2 min. čitanja

U potpunosti istražen i dokumentiran drugi rimski brod tipa horeia ispred Kaštel Sućurca

U potpunosti istražen i dokumentiran drugi rimski brod tipa horeia ispred Kaštel Sućurca
Foto: SDŽ

KAŠTEL SUĆURAC – S ciljem valorizacije i trajne zaštite od devastacija, Muzej grada Kaštela, uz potporu Splitsko-dalmatinske županije kroz Program razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije provodi projekt “Istraživanje i valorizacija antičkih brodova na Trsteniku” u sklopu kojega je istražen je i u potpunosti dokumentiran drugi rimski brod tipa horeia.

Riječ je o jedinstvenom nalazu na istočnoj jadranskoj obali, jer takav tip broda nije još pronađen. Ovakvi su brodovi bili pomoćni brodovi u lukama i imaju karakterističan ravni pramac.

Foto: SDŽ

Dimenzije očuvane kostrukcije su 4,8 X 1,98 m. Manja dimenzija omogućiti će lakše vađenje čime je ostvaren cilj i stvoreni preduvjeti za nastavak radova koji bi uključivali njegovu konzervaciju, restauraciju  i prezentaciju u Muzeju grada Kaštela. Uz dva istražena broda, u podmorju se nalazi još jedan brod koji nije istraživan.

Arheološko nalazište Trstenik kod Kaštel Sućurca jedno je od važnijih podmorskih nalazišta u priobalju srednje Dalmacije. Tijekom istraživačkih kampanja otkriveni su brojni zanimljivi nalazi koji pomažu u rekonstrukciji života tijekom rimskog doba u istočnom dijelu Kaštelanskog zaljeva. Tada je ovaj prostor pripadao teritoriju rimske kolonije Salone.

Foto: SDŽ

S obzirom da je Trstenik u blizini Salone, može se reći da je i Trstenik bio prigradsko naselje, odnosno gospodarsko-ladanjski kompleks s razvijenom lučkom infrastrukturom. O tome svjedoče i dosada pronađeni nalazi poput velikog keramičkog dolija, brojnih hispanskih amfora i teretnog broda.

Dugoročni plan je razvijati projekt kroz različite aktivnosti koje bi imale za cilj valorizaciju nalazišta, ali i njegovu trajnu zaštitu od devastacija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Artefakti iz podmorja Spinuta arheologe ostavili bez daha
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.