1 min. čitanja

Splitski pomorski muzej dobio interpretacijske ploče vanjskog postava

Splitski pomorski muzej dobio interpretacijske ploče vanjskog postava
Foto: HPMS

SPLIT – Jedan od projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine financiran od strane Odjela za pomorstvo i turizam Splitsko – dalmatinske županije kroz program Pomorsko je dobro realiziran je ovih dana u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Riječ je o postavljanju interpretacijskih ploča u vanjski postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

– Glavni cilj projekta bio je ponuditi posjetiteljima Muzeja i kompleksa Tvrđave Gripe zanimljive informacije o eksponatima u vanjskom postavu na istočnom dijelu Tvrđave. Ujedno je postavljena i posebna ploča koja donosi podatke o Tvrđavi Gripe – kazuje ravnatelj Pomorskog muzeja u Splitu, Ljubomir Radić.

The gallery was not found!

Interpretacijske ploče na hrvatskom i engleskom jeziku omogućuju širokoj publici upoznavanje s predmetima pomorske baštine i njihovom ulogom u povijesti. S obzirom na činjenicu da je ulazak u vanjski postav besplatan, doseg ovog projekta prema publici je iznimno velik.

Ukupno petnaest interpretacijskih ploča osim teksta obogaćeno je atraktivnim fotografijama kako iz fundusa Muzeja tako i iz privatne zbirke dr. Zvonimira Freivogela. Fotografijama je ujedno pomogla i Udruga lađara Neretve kako bi se što bolje prikazala povijest neretvanske lađe s obzirom da se u fundusu Muzeja nalazi lađa iz 1936. godine.

– Usporedo s tim započeli su i radovi na restauraciji i poboljšanju stanja eksponata u vanjskom postavu. S obzirom na utjecaj atmosferilija, a i djelovanje ljudske ruke riječ je o najugroženijim muzejskim eksponatima kojima je nužno potrebna restauracija. Tako je uz financijsku potporu Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita obnovljen lafet topa pred ulazom u Muzej kao i postamenti topova na zapadnom dijelu Tvrđave Gripe – pojašnjava Radić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.