2 min. čitanja

U probni rad pušten prvi Centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji

U probni rad pušten prvi Centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji
Foto: Bikarac.hr

ŠIBENIK – Šibensko-kninska županija dobila je najmodernije postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada u Hrvatskoj, u koji je uloženo 245 milijuna kuna. Realizacijom  Centra Bikarac stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobili su dugoročno kvalitetno rješenje za održiv sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije.

Uspostava sustava cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije uključivalo je izgradnju MBO postrojenja i pratećih objekata, izgradnju dviju pretovarnih stanica i nabavu specijalne opreme.

Foto: FZOEU

Izgradnja postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO postrojenja) druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište. U sklopu druge faze, uz izgradnju i opremanje MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila, izgrađena odlagališna ploha sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravna zgrade s parkiralištem te trafostanice.

Na Bikarac se trenutačno dovozi oko 70.000 tona otpada, od čega je više od 40.000 tona komunalni otpad. Kada CGO Bikarac započne s radom, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 50 000 tona/godišnje. Kao nusprodukt gospodarenja komunalnim otpadom na CGO Bikarac dobit će se: izdvojeni iskoristivi otpada (papir, plastika, metal, staklo), stabilizirani biorazgradivi otpad upućen na odlaganje, gorivo iz otpada (kruto oporabljeno gorivo (SRF) za korištenje u energanama ili cementarama) i kompost od biootpada.

– Šibensko-kninska županija u 2021. godini dobila je moderan Centar za gospodarenje otpadom koji će svim stanovnicima županije osigurati kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Centar će riješiti gospodarski, ekonomski i ekološki problem gospodarenja otpadom u županiji i svim stanovnicima osigurati bolju kvalitetu života – izjavio je direktor Bikarca Robert Podrug.

Novim Centrom ostao je oduševljen i resorni ministar Tomislav Ćorić.

– Šibensko-kninska županija u budućnosti će gospodariti otpadom na znatno bolji i optimalniji način u odnosu na najveći dio Republike Hrvatske i time Šibenik i Šibensko- kninska županija mogu biti primjer drugima. Ovaj biser Dalmacije obiluje zaštićenim područjima i turistička djelatnost mu je neizmjerno bitna te na ovaj način optimiziraju jedan vrlo bitan segment svog funkcioniranja – poručio je Ćorić.

Ugovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na CGO Bikarac, što uključuje izgradnju pretovarnih stanica i nabavku specijalne opreme, sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Grad Šibenik, a ukupna vrijednost je 245 milijuna kuna.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.