2 min. čitanja

U Vranjicu potonuo mini kruzer, no stanovnici nakon više od tjedan dana mogu odahuti

U Vranjicu potonuo mini kruzer, no stanovnici nakon više od tjedan dana mogu odahuti
Foto: Čitatelj / Burza nautike / Screenshot

VRANJIC – Već nekoliko dana potopljen stoji 26-metarski brod u Vranjicu. Točnije, potopio se 13. prosinca, a u međuvremenu nije reagirao nitko.

– Potopio se brod uz Salonit u Vranjicu prije dva dana. Vjerojatno turističke namjene. Iz njega curi nafta, sve smrdi. Tamo je vezano bokom više brodova jedno na drugo nego bi smjelo. Poslano je stotine prijava nadležnim institucijama za prevelik broj brodova na vezu nego je zakonom o redu u luci dopušteno. I onda se dogodi ova nesreća sa slike te curenje nafte po cijelom zaljevu. Sanacija se odrađuje polijevanjem Čarlija po površini mora gdje je nafta “Hvala” svim institucijama koje su to omogućile i ignorirale! – poručili su iz inicijative “Mjesto koje hoće živjeti 2020”.

Foto: Čitatelj

Brod je potopljen u sjevernoj luci, nasuprot carine, a doznajemo i da se radi o brodu za kružna krstarenja Naval, kapaciteta 36 osoba, željeznog trupa i drvenog nadgrađa. Brod je bio u Lošinju na prodaji 2019. godine, s ugovorom za posao 2020. godine.

Foto: Burza nautike

Je li brod zbog krizne godine zanemaren?

Novinari su prije nekoliko dana zvali splitskog lučkog kapetana Željka Kušteru.

– Dan je nalog vlasniku za vađenje broda koji je bio u raspremi. Prošlo ljeto nije ni radio. Inspektori su izašli na teren. Vlasniku je prvo dano usmeno pa pismeno rješenje i već je poduzeo neke radnje. Brod je već bio ograđen. I to mi se dogodilo prvi put u karijeri. Bio sam iznenađen. Nije bilo ništa goriva, fala Bogu. Imam informaciju da je već naručio dizalicu, ronioce…

A to s “čarlijem” se ne smije raditi jer to je kemija gora od nafte. To je katastrofa. Izaći će inspektori opet. Što se tiče broja brodova vezanih jedno za drugo, postoji pravilnik o redu u splitskoj luci. Prvo i osnovno je sigurnost čime se mi bavimo. Kažem, inspektori će opet izaći na teren. A brod se nekako zove sa N. Sad jel Nirvana, Nevera…”, rekao je Kuštera za Dalmaciju Danas prije nekoliko dana.

Foto: Čitatelj

Vranjičani napokon mogu odahnuti…

No, čini se da Vranjičani napokon mogu odahnuti.

Potonuli brod uz Salonit se izvlači na kopno. Na video zapisima iz Vranjica je vidljivo da se uz pomoć dizalice brod pokušava izvaditi na kopnu.

U svakom slučaju, ovo je dobra vijest za sve stanovnike Vranjica koji su proteklim danima strahovali od novog ekocida.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.