Na ribarskom brodu pronašli arsenal ilegalnog oružja

Foto: Twitter/U.S.Navy

Američka ratna mornarica zaplijenila je golemu količinu oružja koju su pronašli na jednom ribarskom brodu u Arapskom moru. Američki obavještajni izvori tvrde da oružje vjerojatno potječe iz Irana te a je bilo namijenjeno pobunjeničkim snagama u Jemenu. 

Dva američka patrolna broda presrela su u ponedjeljak na sjevernom dijelu Arapskog mora ribarski brod na koji su poslali dio svoje posade da pregledaju plovilo. Ono što nisu očekivali jest da će na ribarskom brodu pronaći 1400 jurišnih pušaka AK-47 i više od 220 tisuća komada streljiva.

https://twitter.com/USNavy/status/1473790723887706114?s=20

Brod nije plovio ni pod kojom zastavom te je nakon zapljene oružja uništen, a 5 članova posade koji su rekli da su državljani Jemena, vraćeni su u svoju zemlju.

Prema informacijama koje je objavila američka mornarica brod je plovio na međunarodnoj ruti koja se obično koristi za krijumčarenje oružja pobunjeničkoj frakciji Hutima u Jemenu, a svaki prijenos oružja Hutima predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Ovo je posljednja u nizu zapljena oružja od strane američke mornarice u regiji, a od početka godine dosad zaplijenili su 8700 komada ilegalnog oružja.