2 min. čitanja

VIDEO Preplovio Atlantik u čamcu pomoću zmaja

VIDEO Preplovio Atlantik u čamcu pomoću zmaja
Foto: Screenshot/Twitter

Portugalski kitesurfer Francisco Lufinha uspješno je preplovio 3.500 nautičkih milja preko Atlantskog oceana uz pomoć zmaja koji je vukao njegov čamac cijelim putem.

38-godišnji Portugalac otisnuo se u ovu morsku avanturu 3. studenog iz mjesta Cascaisa u blizini Lisabona. Na karipski otok Martinique stigao je 20. prosinca i sada s nestrpljenjem iščekuje potvrdu Guinnessovog rekorda.

No putovanje nije teklo glatko. Zbog nepovoljnih vjetrova Lufinha je prvo proveo 3 tjedna na Kanarskim otocima iščekujući najpovoljnije vremenske uvjete za nastavak putovanja. Kada se konačno otisnuo na Atlantik počeli su problemi s vodom koja je počela prodirati u čamac, odnosno u pretinac za baterije koje su upravljale zmajevima.

– Imao sam problema i sa zmajevima, neki su eksplodirali. Sada se snalazim sa 3 standardna zmaja – dva od po 7 metara i jednim velikim od 25 metara. Trenutačno plovimo uz pomoć manjeg zmaja i krećemo se brzinom od 12 čvorova, što je u redu – ispričao je u svom videodnevniku portugalski avanturist.

Lufinha je prešao Atlantik u čamcu dugom 7,2 metra i širokom 5,6 metara s malom kabinom veličine kokpita. Vodu za piće nabavljao je uz pomoć specijalne pumpe koja je morsku vodu pretvarala u pitku vodu procesom reverzibilne osmoze.

Svu potrebnu energiju na čamcu dobivao je od sunca, a zahvaljujući vjetru i zmajevima znao je dosegnuti brzinu od 30 km/h.

– Ovo iskustvo je bilo prava životna škola. Bio je to test moje otpornosti, ali i duhovnog razvoja jer sam naučio kako relativizirati životne “probleme” koji to zapravo niti nisu. Na ovakvom putovanju shvatiš da je život težak, ali lijep. Bilo je teških trenutaka tijekom putovanja no tada sam si rekao – dobro je, moglo je biti i gore te sam s tom mišlju dan po dan, tjedan po tjedan, stigao na odredište – ispričao je Lufinha.

Jedina mu je sada želja da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi čovjek koji je najbrže prešao Atlantik u čamcu za zmajeve.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Preko Atlantika će idući mjesec zaploviti brod kojeg će vući – padobran!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.