MUKE PO OTPADU Lažirali dokumente da ostave brodove u reciklažnom dvorištu

Foto: Twitter

Život u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu – Indiji, sve je samo ne lagan. Prenapučenost, siromaštvo, zagađenje – sve to guši državu, koja muku muči i s brodovima koji ilegalno završavaju u njihovim reciklažnim dvorištima.

Zvuči bizarno, no indijske vlasti otkrile su kako je netko zasad nepoznat krivotvorio dokumente i početkom ovog mjeseca, pod prijevarom, dostavio tri ogromna broda na odlagalište otpada u Alangu. Plovila su zaplijenjena, a što će indijske vlasti učiniti s njima zasad nije poznato.

Foto: Screenshot/Google maps

Jedno od ta tri plovila je čak pod sankcijama UN-a, no indijske vlasti nisu iznijele detalje, prenosi The Maritime Executive. Iz udruge koja okuplja vlasnike postrojenja za reciklažu brodova kažu da je teško tijekom procesa nadmetanja za stjecanje tonaže provjeravati dokumente dostavljenog plovila. Uspoređuju to s kupovinom rabljenog automobila gdje zapravo morate vjerovati prodavaču.

Nijedan prerađivač brodova neće svjesno kupiti plovilo s krivotvorenom dokumentacijom, no muljaže obično isplivaju nakon što vlasti pregledaju brodsku dokumentaciju – poručuju iz udruge.

Zbog visokih cijena otpada u Indiji raste potražnja za “otpisanim” brodovima – ove godine kupljeno je više od 200, među kojima nikad više putničkih brodova.