2 min. čitanja

RECEPTI ZA BADNJAK Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo

RECEPTI ZA BADNJAK Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo
Foto: Marijan Zujić

Fritule su slastica koja sliči malim krafnama. Obično im se dodaje rakija lozovača (da manje upiju ulje) i korica limuna i grožđice. Ako volite jabuke i cimet, tada u ovu smjesu možete naribati jednu jabuku. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili tijesta s praškom za pecivo.

Domaće fritule s kvascem

Potrebno  je: 500 g brašna, jedan kvasac, 2 jaja, 50 g suhih grožđica, 3 dcl mlijeka, 0,5 dcl rakije loze, 1 žlica ulja, 60 g šećera, prstohvat soli, korica limuna, šećer u prahu za posipanje te ulje za prženje.

Priprema:

U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera i malo brašna te staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu od pola do sat vremena. Tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te ga pržiti dok fritule porumene s obje strane. Posipati šećerom u prahu, poslužiti vruće.

Domaće fritule s praškom  za pecivo

Potrebno je: 4 dcl jogurta, 2 jaja, 1 vanilij šećer, malo soli, 2 žličice šećera, 300 g pšeničnog glatkog brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 2 jušne žlice rakije lozovače, limunova korica, grožđice, jabuka, cimet.

Foto: Marijan Zujić

Priprema:

Umiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ulje ugrijati u loncu, treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Vaditi žličicom tijesto te pržiti u vrućem ulju koje ne smije biti prevruće da gori. Uzmite dvije žličice. Jednu žličicu uronite u vruće ulje kako bi se zagrijala. S njom zagrabite tijesto pa je prinesite poviše lonca s uljem. Drugom žličicom gurnite tijesto u ulje. Svaki put žličicu s kojom grabite tijesto uronite u ulje.

Čim porumene, okrenuti ih na drugu stranu i pustiti da se isprže do kraja. Ukoliko ih pečete u dosta ulja, da plivaju, one se počnu same okretati. Vaditi ih u zdjelu u koju ste na dno stavili papirnati ubrus ili salvetu da upije višak ulja. Posipati šećerom u prahu, poslužiti vruće.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.