SRETAN ROĐENDAN ŠIBENIKU! Sedam zanimljivosti o ovom gradu koje morate znati

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Šibenik se prvi put spominje 25. prosinca 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega ga zovu i Krešimirovim gradom. Ovoga Božića slavi 955 godina…

1. Šibenik se prvi put spominje 25. prosinca 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega ga zovu i Krešimirovim gradom. Ovoga Božića slavi 955 godina od prvog spomena svog imena.

2. Krešimirov grad je prvi grad u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Šibenske ulice po prvi su put zasvijetlile 28. kolovoza 1895. godine.

3. Hidroelektrana na Skradinskom buku na rijeci Krki proradila je 1895. godine samo dva dana nakon puštanja u pogon one na Niagarinim slapovima. Smatra se prvom otvorenom hidroelektranom u Europi, a napajala je električnom energijom ovaj dragulj Jadrana, piše Pun Kufer.

Foto: Boris Kačan

4. Katedralu sv. Jakova tvorca Juraja Dalmatinca u Šibeniku od 2000. godine UNESCO je stavio na popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Od 2017. godine na popisu je još jedan spomenik kulture iz Šibenika, tvrđava sv. Nikole.

5. Šibenik je kovao svoj novac – šibenski bagatin – još u vrijeme Mletaka, a bio je platežno sredstvo više od dva stoljeća. Danas se tiska novac istog imena, ali kao suvenir. Među najtraženijim je novčanica od 50 bagatina koju krasi lik Dražena Petrovića

6. Šibenik je bio najnapučeniji dalmatinski grad sve do smrtonosnog vala kuge 1649. godine koji je odnio 80 posto stanovištva Krešimirovog grada.

7. Riječ Šibenik na ukrajinskom jeziku označava vragolastog dječaka.

I.B.