1 min. čitanja

U uvali Slano instalirana oprema za mjerenje meteoroloških i hidroloških parametara

U uvali Slano instalirana oprema za mjerenje meteoroloških i hidroloških parametara
Foto: Adriaclim

SLANO – U sklopu projekta ADRIACLIM u uvali Slano instalirana je specijalizirana oprema za mjerenje meteoroloških i hidroloških parametara. Mjerni uređaj će u realnom vremenu pratiti mijene plime i oseke, visinu valova, temperaturu mora, vjetar, oborine i druge indikatore.

Dobiveni podaci će se upotrijebiti pri razvoju strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju projektni partner na pilot području uvale Slano je i Institut Ruđer Bošković.

Cilj projekta ADRIACLIM je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena na hrvatskoj i talijanskoj strani obale Jadranskog mora.

U prvoj polovici sljedeće godine uredit će se plaža u uvali Slano radi podizanja svijesti lokalnog stanovništva o klimatskim promjenama.

Planira se postaviti nova urbana oprema poput solarnih klupa i solarnih tuševa te urediti vegetacija autohtonim biljem.

U projektu, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustavova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner.

Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.