Bakar dobio obalni park posvećen tradiciji ribarstva

Foto: Grad Bakar

BAKAR –  Bakar je kroz povijest oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana privrede zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu, gdje ih je ukupno bilo 10 od čega 4 na Bakarskoj strani, odnosno u samom Bakru i to: tunolovka „Pod steni“, tunolovka pred crkvom sv. Margarete, tunolovka kod Mandraća te tunolovka na Grohotini. Tijekom godina ove su tunolovke uklonjene, a uspomene na njih kao i način ribolova ostao je samo na starim fotografijama. U cilju poboljšanja turističke infrastrukture te unaprjeđenja turističke ponude i sadržaja Grad Bakar, koji sve više nadilazi stigmu industrijske prošlosti, u suradnji s Turističkom zajednicom razvija dodatnu turističku ponudu destinacije temeljenu na bogatoj bakarskoj baštini. 

U cilju promocije i prezentacije povijesne tradicije ribarstva u Bakru, uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije, u centru naselja Bakra uređen je Obalni park s naglaskom na tunolov u Bakru. Novouređena edukativna staza, koja se nalazi na području između dviju nekadašnjih tunolovki „Pod steni“ i kod crkve sv. Margarete, postala je dijelom  turističke ponude ne samo naselja Bakar već čitavog područja destinacije, a koja se temelji na vrednovanju bogate povijesti te raznolikosti okruženja i svakako će doprinijeti turističkom potencijalu i prepoznatljivosti destinacije.  

Projekt „Obalni park s edukativnim stazama za promociju i prezentaciju povijesne tradicije ribarstva u Bakru“ Grad Bakar prijavio je u veljači 2020. godine na prvi FLAG natječaj za dodjelu potpore za provedbu projekata u okviru Mjere B2.1. „Edukativne staze“ iz Lokalne razvojne strategije LAGUR-a „TUNERA“. Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, temeljem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020., u listopadu 2020. godine odobrila je financiranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 981.110,00 kuna. 

Projektom je uređena edukativna šetnica, posađena su nova stabla i mediteranska vegetacija te postavljen sustav za navodnjavanje. Pješačke staze, koje povezuju dvije zone – zonu parka i zonu obalne šetnice, obložene su slojem dekorativnog betona s utisnutim uzorkom od inox ploča u obliku riba – tuna. U parku su postavljeni edukativni informacijski panoi, interaktivni elementi u obliku rotirajućeg stupa s kockama koji pričaju priču o tunama i tradiciji tunolova u Bakru. Tekst na panoima uz hrvatski napisan je i na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku te na Braillovom pismu kako bi bio dostupan brojnim turistima te slijepim i slabovidnim osobama.

Foto: Grad Bakar

Ovaj interpretacijski park posvećen tunolovu nastao je iz želje da se oda počast svim ribarima koji su živjeli u skladu s morem i prirodom te teškim radom zarađivali kruh kako bi mogli uzdržavati obitelj. Interpretativni park je osmišljen u namjeri da se otrgne zaboravu način života koji pripada jednom dalekom vremenu te da se uspomena na njega sačuva za buduće naraštaje.

Budući da je danas ribe, kao i ribara, sve manje, dok cjelovitih tunera više nema, preostale su samo priče, sjećanja, fotografije i poneki zapisi koji su sada na interpretacijskim panoima dostupni svim posjetiteljima. Šetajući parkom posjetitelji mogu odlutati u daleku prošlost te pomoću info panoa zamisliti kako se nekada tuna lovila u Bakru i kako je izgledalo kada bi ribar s promatračnice (straže) opazio kako riba ulazi u mrežu te povicima Tira! Tira!, dojavio ostalim ribarima da povuku mrežu i u nju uhvate tunu. Na vremenskoj lenti koja obuhvaća razdoblje od 1382. godine, točnije od doba najstarije isprave u kojoj se spominje tunolov pa sve do 1979. godine kada je ulovljena posljednja tuna, mogu se doznati zanimljive informacije o povijesti tunolova u Bakru. Riba tuna svima je poznata, no u parku Banj posjetitelji je mogu detaljnije upoznati i saznati brojne zanimljive informacije o ribi koja je nekada živjela u bakarskom zaljevu. 

Novouređeni obalni park (park Banj) ističe se i po posebnim odmorišnim klupama u obliku kamenih kocaka za sjedenje, a u večernjim satima do izražaja dolazi i novo osvjetljenje duž pješačkih staza koje je Grad izveo vlastitim sredstvima. 

U parku Banj, uz koji će se urediti i bakarska gradska plaža, kroz priču o tradiciji tunolova i tunama u Bakru stvoren je novi turistički sadržaj u vidu interaktivne edukativne staze koji će zasigurno doprinijeti podizanju svijesti građana o potrebi očuvanja i zaštite okoliša te bioraznolikosti mora. 

Foto: Grad Bakar

No priča o tradiciji ribarstva i pomorstva u Bakru ne prestaje. Uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije, u kasnosrednjovjekovnoj građevini „Turskoj kući“ na trgu Plačica u planu je uređenje Interpretacijskog centra ribarstvene i pomorske baštine „O RIBI“ s ciljem prezentacije i promocije jedinstvene materijalne i nematerijalne baštine Bakra i Bakarskog zaljeva vezane uz ribarstvo i pomorsku tradiciju.  Projekt je u ožujku 2021. godine prijavljen na natječaj LAGUR-a „TUNERA“ za dodjelu potpore u okviru Mjere B.1.1. Mali muzeji ribarstvene i/ili brodograditeljske baštine iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. Koncept Interpretacijskog centra „O RIBI“ polazi od priče o ribi odnosno činjenice da se zbog ekonomske važnosti tunolova ribom smatrala i nazivala samo tuna. Ribolov je imao snažan utjecaj na izgled čitavog mjesta svojim ribarskim kućicama, ribarskim priborom, barkama, stupovima za sušenje mreža i dr. Ta snažna ribarska i pomorska komponenta kroz povijest bakarskog kraja razlog je uspostave Interpretacijskog centra kojim se želi integrirati nematerijalnu baštinu u budući razvoj.  

Isto tako, kako bi se zaokružila cjelokupna priča te stvorio amblem ribarstvenog područja, u planu je na Žalu ribaru, na obali kod crkve sv. Margarete, na lokaciji na kojoj je kroz povijest i postojala, izgradnja/rekonstrukcija tunere – straže za tunolov. 

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru