2 min. čitanja

20 mjeseci zatvora za kapetana i prvog časnika broda zbog izazivanja ekološke katastrofe

20 mjeseci zatvora za kapetana i prvog časnika broda zbog izazivanja ekološke katastrofe
Foto: Twitter

Kapetan i prvi časnik broda za rasute terete MV Wakashio, čijim nasukavanjem je izazvana najveća ekološka katastrofa u povijesti Mauricijusa, osuđeni su na 20 mjeseci zatvora u ovoj otočkoj državi.

Kapetan Sunil Kumar Nandeshwar i prvi časnik Subodha Tilakaratna priznali su krivnju za ugrožavanje sigurne plovidbe još 20. prosinca. Obojica su u pritvoru već 16 mjeseci, a kako su priznali krivnju, kazna im je smanjena na već odsluženi zatvor pa će obojica vrlo vjerojatno uskoro na slobodu, piše gCaptain.

Foto: Posljedice izljeva lož ulja kod Mauricijusa/Twitter

Podsjetimo, nesreća se dogodila u srpnju prošle godine kada je 300 metara dug japanski brod za rasute terete MV Wakashio usred noći skrenuo s kursa i nasukao se na koraljni greben. S obzirom na udaljenost Mauricijusa od kopna i položaj nasukanog broda, akcije odsukavanja ispale su teže od očekivanog. A dok se čekalo remorkere, iz broda je počelo curiti lož ulje.

U kristalno čisto more oko Mauricijusa iscurilo je više od tisuću litara loživog ulja, a stvar je potpuno izmakla kontroli kada se brod uslijed morskih struja prepolovio na pola i potonuo.

Foto: Twitter

Ulje je stiglo čak do obale ove otočke države u Indijskom oceanu, čija ekonomija ovisi o turizmu i ribarstvu. Zagađenje je utjecalo i na ekosustav rezervata Blue Bay Marine, inače popularnog odredišta brojnih ronioca iz cijelog svijeta.

Kapetan Nandeshwar kasnije je priznao da je pio i tulumario te da su se samo htjeli približiti obali Mauricijusa kako bi uhvatili bolji signal za svoje mobitele.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.