Po kiši i magli, u Božićnoj noći uz pomoć riječkih policajaca uspješno prevezeno srce za transplataciju

Foto: MUP

RIJEKA – Kada je riječ o presađivanju ljudskih organa i spašavanju života svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspješan ishod uz stručni tim liječnika i ostalog medicinskog osoblja te vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplatacije organa.

Kako se u takvim slučajevima organi namijenjeni za transplataciju, koordinacijom i suradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće prevoze iz različitih mjesta do bolnice za izvođenje postupka transplatacije, nerijetko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija.

Takav jedan poziv za pomoć prilikom prijevoza ljudskog organa (srca) namijenjenog za transplataciju u KBC Zagreb, zaprimljen je na Badnjak popodne, u petak, 24. prosinca i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od prof. dr.sc. Željka Župana, bolničkog transplatacijskog koordinatora.

Promptno donešenom odlukom određeni su policijski službenici iz Postaje prometne policije Rijeka koji su s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i navedenim organom, osigurali koridor neometanog prolaza između KBC Rijeka na Sušaku i dopratili ih do naplatne postaje Lučko na autocesti Rijeka-Zagreb. Tu su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu gdje je i obavljena operacija transplatacije srca.

– Unatoč kiši i magli te izrazito lošim vremenskim uvjetima koja ih je pratila na autocesti A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prijevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena! Pamtit će oni tu Badnju kišnu večer zauvijek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spašen je ljudski život – poručuju iz Policijske uprave Primorsko-goranske. 

Štoviše, njome je omogućen put rođenja novog života osobe kojoj je upravo božićne noći presađeno srce. Tako se simbolika rađanja života i nade, dok je sav kršćanski svijet iščekivao rođenje Božjeg sina, spasitelja Isusa Krista, novim životom prelila u stvarnost.