2 min. čitanja

Debeljak se pohvalio u svom listu: “Imamo nove ugovore i planove koji bude optimizam”

Debeljak se pohvalio u svom listu: “Imamo nove ugovore i planove koji bude optimizam”
Foto: Škveranka / Brodosplit

Vlasnik DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak u listu koji piše o njegovom brodogradilištu Škveranka.com pohvalio se o novim ugovorima i planovima Brodosplita, za koje kaže da bude optimizam.

– Prije desetak dana ugovorili smo gradnju specifične, jedinstvene velike jahte koja će kao i neki naši drugi brodovi biti među najboljima, tj. trenutačno najbolja takve vrste u svijetu. Ugovorili smo također gradnju novog polarnog kruzera, čije je ugovaranje bilo spremno neposredno prije izbijanja pandemije koja ga je odgodila, a što smo sad uspjeli, i to prema današnjim novim cijenama materijala i opreme – kaže Tomislav Debeljak.

– Dogovorili smo isporuku serije od deset „platformi“ (tzv. kitova) vojnih brodova za stranog kupca, kao i dodatnih pet ophodnih brodova, također za izvoz. Samo ta tri projekta teška su oko 350 milijuna eura.

Također smo u postupku ugovaranja off-shore čeličnih konstrukcija ukupne težine od oko osam tisuća tona (poput posla za Vrata Venecije), i još dvije jahte. Imamo dogovor da nakon gradnje Novogradnje 485 gradimo još 1+1 polarni zeleni (energy-saving) kruzer za jednog od starih kupaca.

Sve novo što razvijamo činimo sami ili uz korištenje sredstava iz fondova EU. Pripremamo se i za početak radova na projektu gradnje novog mosta Širina u Solinu, u koji je uključena cijela DIV grupa, naravno, i Brodosplit sa svojim iznimnim potencijalom gradnje čeličnih konstrukcija (mostova).

Uz aktualne projekte financiramo niz razvojno-istraživačkih projekata koji će nam zahvaljujući svojoj komercijalnoj primjeni omogućiti znatnu konkurentsku prednost na tržištu. Ulažemo u gradnju najveće solarne elektrane na lokacijama u Kninu i Brodosplitu ukupne snage od 15 MW uz korištenje sredstava iz fondova EU, s tim da će projekt biti isplativ u roku od dvije godine.

Uz upotrebu sredstava koje sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ od 50-ak posto, razvijamo inovativne projekte jedrenjaka s nultom emisijom (zero emission), besposadnog broda za specijalne zadatke spašavanja, gašenja požara i sličnih opasnih zadataka na moru i s mora, te projekt turističke podmornice s prozirnim trupom, s kapacitetom od 48 ljudi i 60 metara dubine – naglasio je prvi čovjek brodogradilišta Brodosplit i DIV grupe.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.