Costa Cruises mora isplatiti gotovo 100 tisuća eura odštete putniku s Coste Concordie

Foto: Pixabay

Talijanski sud presudio je u korist putnika te naložio kompaniji Costa Cruises da mora isplatiti 92.700 eura odštete putniku koji je 2012. godine bio na brodu Costa Concordia kada se brod nasukao i prevrnuo u Tirenskom moru. Riječ je o jednoj od rijetkih uspješnih privatnih tužbi putnika protiv kompanije, javlja Safety4Sea.

Sud u Genovi presudio je u korist putnika Ernesta Carusottija, koji je u tužbi tvrdio da mu je nesreća, u kojoj su poginule 32 osobe, uzrokovala duševne boli uslijed kojih je razvio posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), prenosi Pomorac.hr.

Iz kompanije Costa Cruises, koja je dio Carnival Corp. sa sjedištem u SAD-u, odbili su dati komentar na presudu.

Oko 4200 putnika i članova posade nalazilo se na brodu Costa Concordia kada je brod 13. siječnja 2012. godine udario u greben kod otoka Giglio. Kapetan Francesco Schettino služi zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina, a osuđen je za ubojstvo iz nehaja, izazivanje brodoloma i napuštanje plovila dok su putnici i posada još bili na njemu.

Foto: WIkimedia

Tijekom Schettinovog suđenja, kompanija je isplatila 84 milijuna eura odštete putnicima, posadi i obiteljima poginulih, prema tadašnjim izvješćima talijanskih medija. Dio njih odbilo je odštetu i pokrenulo tužbe.

Prema Codaconsu, koji je zastupao Carusottija, sud je odlučio da je kompanija Costa Crociere odgovorna ne samo za brodolom nego i za traumatično iskustvo koje je Carusotti doživio. Naložio je kompaniji isplatu 77.000 eura odštete te 15.692 eura sudskih troškova.