9 min. čitanja

TAJNE RONJENJA Komora za dekompresiju

TAJNE RONJENJA Komora za dekompresiju
Photo: Davor Majkić

1. Ako ne pojedeš juhu – nema kolača!
2. Ako ne pospremiš sobu nema interneta !
3. Ako ne budeš učio radit ćeš u “Konstruktoru”! (Kao ja !!!!!!!)
4. Ako ne budeš pametno ronio završit ćeš u komori !

Sve su to poznate prijetnje, ali meni je srećom “3.” barem bila “odskočna daska”, ali ovo poslijednje isprobano je jako bolno, ostavlja posljedice i potrudite se ne doći u tu situaciju.

Tehnička definicija komore je “posuda pod tlakom” poput ronilačke boce, express lonca, bojlera, ali to je prostor u kojem borave ljudi.

Foto: Davor Majkić

Prve su komore konstruirane kad je “random” analizama ustanovljeno, a kasnije i zaključeno na testnim životinjicama, da se disanjem pod povećanim tlakom više plinova otapa u tjelesnim tekućinama i tkivima, te da njihova inertnost u otapanju i izlučivanju traži određeno vrijeme kako bi se tlaku izloženi organizam oslobodio nakupljenih plinova. Ukoliko se to ne omogući, plin će se naglo izlučiti u krvi, tkivu, ili negdje,+ i stvoriti mjehuriće koji ometaju krvotok, razaraju tkiva, blokiraju živce, ili se jednostavno napušu i tako pokažu svoju prisutnost.

U startu je za to optužen dušik i do danas nije nastupila zastara, nema veze s ‘rvackim pravosuđem.

Foto: Davor Majkić

U međuvremenu je, opet eksperimentima ali i teoretskim izračunima, predviđena mogućnost pozitivnog utjecaja boravka u komori u svrhu liječenja mnogih bolesti nevezanih za ronjenje. Lista dostupna prije desetak godina predviđala je uspjeh liječenja ili barem usporavanje razvoja preko 150 bolesti, počevši od gangrene, problema s vidom,…sve vezano za cirkulaciju krvi u organizmu.

Jednostavno objašnjenje je da je svim našim tkivima neophodan kisik kojeg im donosi krv, ukoliko ga nedostaje-tkivo odumire. Nedostatak kisika može imati više razloga, ali rješenje je uvijek isto – dovesti više kisika do kritičnog mjesta.

Foto: Davor Majkić

Disanje čistog kisika zbog razlike parcijalnih tlakova plinova u plućima omogućuje povećanu apsorpciju u tijelu, a povećani ambijentalni tlak to višestruko pospješuje.
Tako danas imamo više primjena “ronilačkih” komora i njihovih naziva ili definicija.

U ronilačkim poslovima uobičajen je naziv “Deck Decompression Chamber” ili palubna dekompresiona komora. Naziv potvrđuje primjena pri djelomično odrađenoj dekompresiji u moru (poslijednja stopa na 9 m dubine) a nastavak na -12m u komori na brodu.

Neki se ne slažu s imenom jer je primjena komore i u liječenju dekompresijske bolesti, pa se u toj komori se najprije OPET tlači ronioca i tek tada se pristupa dekompresiji, stoga je nazivaju “recompression chamber”.

Foto: Davor Majkić

Pri bolničkim tretmanima bolesti nevezanim za ronjenje to bi trebala biti “compression chamber” jer je prvi postupak tlačenje, a tek onda, nakon tretmana dekompresija.
Ne zamarajmo se time, komora je alat koji je mnogima spasio živote, funkcije nekih dijelova tijela, osposobio nepokretne, a u “ne-ronilačkoj” medicini vraćao vid, odgađao amputacije gangrenoznih udova.

Prije objašnjenja funkcije komore prisjetimo se da je disanje čistog kisika na ambientalnom tlaku već nemjerljivo korisno organizmu, bez obzira radi li se o ronilačkom udesu kao propuštena ili nepotpuna dekompresija, barotraumatska plinska embolia ili gangrenozna upala bilo kojeg dijela tijela.

Ne mogu ne spomenuti osobno iskustvo gdje je ugroženi gangrenozni dio tijela “dekubitalna rana” održavana u ambijentu čistog kisika, oporavak je bio neočekivano pozitivan i bez udisanja čistog kisika. Znači kisik je apsolutno pozitivan? Da, ali ako ga ne koristimo pravilno u istoj mjeri je i fatalan.Kisik je plin koji omogućuje gorenje, znači i eksploziju. Svaki plin koji u sastavu ima više od 25 % kisika tretira se kao čisti kisik i zahtijeva slijedeće procedure:

• svi vodovi kisika moraju biti izrađeni od kompatibilnih materiala, preporučuju se krute a ne fleksibilne cijevi i reduciranje tlaka odmah na bocama do 40 Bar-a
• ventili kisika ne smiju biti jednoručni (1/4 turn) već igličasti koji ne dozvoljavaju naglo otvaranje i tlačenje sistema
• spojevi cijevi moraju biti “O2 friendly” konstruirani tako da svojim oblikom ne izazivaju turbulencije koje mogu iznervirati kisik da kaže “boom”
• sve u kontaktu s kisikom i u njegovoj blizini mora biti potpuno odmašćeno (ili podmazano adekvatnim mastima i to vrlo štedljivo)
• uz vodove kisika ne smije prolaziti nikakav električni vodič, čak ni antenski kabel
• operateri komore moraju biti osposobljeni i zaista vrlo ozbiljni u svom poslu
• ne zamarajući se formulom s nekoliko nepoznanica upamtimo da se svako disanje čistog kisika, bez obzira da li je pod tlakom ili ne, svakih 20ak minuta mora prekidati disanjem zraka u trajanju 5 minuta. Tih 5 minuta se zanemaruju u tablicama i zbrajaju se samo vremena kisika!

Foto: Davor Majkić

Bilo koji ronilački udes pri kojem i samo pomišljamo na mogućnost problema izazvanih propuštenom ili neadekvatno odrađenom dekompresijom ili barotraumatskom plinskom embolijom zahtijeva jedinstveno postupanje:

Ugroženom roniocu treba ODMAH omogućiti disanje čistog kisika i poticati ga na ispijanje nehumano velikih količina vode prilikom najhitnijeg transporta do komore.

Ispijanje vode znači “VODE” a ne vina, kave, piva, cocktailsa. Ne zaboravite da ta voda mora i iscuriti negdje, i svako mokrenje morate zabilježiti u neurološkom testu.
Neizmjerno je važno ispuniti neurološki test koji treba ponavljati tijekom transporta kako bi liječniku omogućili uvid u promjene stanja pacijenta.

Vrlo velika pomoć liječniku je uvid u zapis ronilačkog kompjutera pa ga svakako ponesite, ne zaboravite ga isprati slatkom vodom kako ne bi svojim protestiranjem ispraznio bateriju i liječniku bio potpuno beskorisan.

Dolaskom u komoru ispraznite džepove, izujte obuću kojom ste razmazivali ulje ili naftu po palubi i ponesite toplu odjeću jer dekompresija je smanjenje tlaka što znači i temperature, a uz sve što će pacijent pretrpiti ne treba mu još i smrzavanje. Ostalo je briga operatera i liječnika.

Neki tretmani su izuzetno bolni, no ne računajte na analgine, voltarene, brufene,… lista lijekova dozvoljena za upotrebu u hiperbaričnim uvjetima je vrlo kratka.
Mnoge rane šivane su u komorama “na živo”, znači bez anestezije. Liječnik može ući u komoru i odraditi intervenciju, ali ne jednako kao u operacionoj sali. Da, i nema zgodnu medicinsku sestru.

Uvijek je lakše spriječiti nego liječiti i u ronjenju preventiva je prvenstveno pravilna priprema ronjenja za izbor dekompresijskog režima.

Ne smijete korigirati, modificirati stavke u tablicama već ih bezuvjetno poštovati, ali prilikom svakog napornijeg urona, pojačanog strujanja mora, dekompresije u valovima, hladnoće ili pregrijavanja, promjene temperature tijekom ronjenja, bilo kojeg subjektivnog osjećaja da nešto nije u redu, osobitog uzbuđenja ili straha, povreda, višednevnog uzastopnog ronjenja osobito s dekompresijom, ponovljenih i/ili yoyo ronjenja, prebrzo zaronjavanje i/ili izron (max 10m/min !),… preporučljivo je uključiti “Jesus factor”

To je izbor strožije tablice na način da umjesto tablice s realnom dubinom slijedimo slijedeću strožiju, a u kojoj ćemo isto tako odabrati i povećano vrijeme urona. Neki ronilački kompjuteri nude opciju predprogramiranja za takve uvjete.

Foto: Davor Majkić

Zbog ozbiljnosti navedenih preduvjeta britanski “Royal Navy divers” nazivaju takvo ronjenje “strenous dive” i nakon 3 uzastopna takva dana preskaču ronjenje četvrti dan.
Prije i nakon ronjenja izbjegava se teška tjelesna aktivnost i bavljenje drugim sportovima što uključuje i ronjenje na dah, teška i napuhujuća hrana, alkoholna i gazirana pića, te jasno droge i lijekovi.

Tablice su razvijene s faktorom sigurnosti dovoljno velikim da pokrije raspon većine ronioca, ali neke osobine mogu pospješiti razvoj DCI. Obzirom da su masnoće sklonije upijanju plinova, jasno je da su elegantno prepunjene osobe podložnije približavanju graničnim vrijednostima sigurne dekompresije.

Oni koji su već imali deco incident ubuduće ce biti podložniji novom. Tijelo napadnuto mjehurićima između ostalog brani se i odvajanjem unutarnjeg sloja žila čime tvori ljuskice poput riblje krljušti koje zadržavaju iste mjehuriće na putu prema vitalnim organima, i te fizičke promjene su trajne te će pri slijedećem pojavljivanju mikromjehurića omogućiti njihovo gomilanje i spajanje u jedan veći i opasniji. Jasno je da sve respiratorne smetnje direktno utječu na mogućnost komplikacija, astma, bronhitis, čak i prehlada. Jedna od malo spominjanih urođenih deformacija srca može biti presudna ishodu dekompresije. ”By pass” koji povezuje lijevu i desnu stranu srca fetusa obzirom da je cirkulacija krvi kroz pluća nepotrebna srasta odmah nakon rođenja, ali u 25-30% ljudi ostaje porozan ili čak otvoren, što znači da dio krvi cirkulira tkivom bez mogućnosti oslobađanja od plinova u plućima.

Alkohol uz tendenciju dehidracije i zgušnjavanja krvi ima prioritet pred kisikom pri ulasku u krv i tkiva čime mu zauzima mjesto. Drugim riječima, budite uzorni barem noć prije ronjenja.

Nažalost u sportskom ronjenju je gotovo nemoguće poštivati nezaobilazno pravilo offshore ronjenja koje kaže da komora mora biti dostupna u vremenu koje ne prelazi 20 minuta, a nikako ne smijemo letjeti ili prelaziti automobilom Alpe u istom danu. Smanjenje atmosferskog tlaka na visinama ubrzat će izlučenje plinova iz tijela i može izazvati dekompresionu bolest iako su ronjenje i dekompresija izvedeni pravilno.

Foto: Davor Majkić

Ako su “Murphy”-evi zakoni bili jači od vas i vaše sreće barem se potrudimo pravilnim postupcima ne povećati već prisutno zlo:
• najhitnije transportirati pacijenta prema komori, ugodno utopljenog ali ne pregrijanog, potaknutog na obilnu rehidraciju
• prilikom transporta izbjegavati povećanja nadmorske visine planinskim putevima ili visokim preletom helikoptera, nepotrebne vibracije i trešnje vozila
• cijelim putem ponavljati neurološki test i bilježiti svaki zasebno
• pred ulazak u komoru osloboditi se bilo kakve uprljane odjeće i obuće, sata i nakita, odložiti cigarete i upaljače, sve predmete koji promjenom tlaka mogu eksplodirati ili implodirati, mobitel, slušni aparat, sve što ima bateriju u sebi i sve što je zapaljivo
• pokazati liječniku eventualne korištene terapije i biti iskren vezano za pušenje, alkohol, neprospavanu noć,… i ostale “štetne” navike
• jedini pravilan položaj u komori je ležeći i potpuno ispružen, kako ne bi usporili ili onemogućili cirkulaciju krvi i time pravilnu izmjenu plinova. Ukoliko je to nemoguće zbog konstrukcije komore, treba kontinuirano ali bez napora mijenjati položaj tijela, osobito udova.
• disat ćete kisik iz “BIBS” maske i sami morate paziti da što bolje naliježe na lice kako curenje ne bi povećalo koncentraciju kisika u komori i stvorilo eksplozivan ambijent. Nebrijanje brade i brkova dovest će vas u situaciju da dišete kisik iz usnika, a nos će biti zatvoren štipaljkom prema kojoj ćete osjećati mržnju jaaaaaako dugo nakon terapije.
• morate obavijestiti liječnika o svakoj promjeni koju osjetite, bila pozitivna ili negativna
• vrlo vjerojatno će se pojaviti potreba za mokrenjem i na to liječnik već računa
• ne budite nestrpljivi, traje koliko – traje, a vjerojatno će se tretman ponavljati slijedećih dana
• kad iziđete nemojte odmah zapaliti cigaretu, štoviše, možda je to prilika da pomislite na prestanak pušenja
• pitajte liječnika o nastavku eventualne prijašnje terapije lijekovima bez obzira o kojima se radi
• spremite broj telefona za slučaj da osjetite promjene noću
• ne smijete letjeti kao ni nakon ronjenja poštujući slijedećuu DMAC-007 tablicu, u ovom slučaju jednako kao i profesionalni ronioci:
o nakon jednog ili više ronjenja unutar poslijednjih 12 sati koja ne zahtijevaju dekompresiju i kraća su od 60 min –
– 2 sata nema letenja sportskim avionima s nepresuriziranom kabinom na visinama do 600m,
– letovi u presuriziranom prostoru (2000m) ogranicenje je za kratke letove – 8 sati,
letovi u presuriziranom prostoru (2000m) ogranicenje je za duge (međunarodne) letove -24 sata.
– Letenje nakon urona duzih od 4 sata ili svih s bilo kakvom dekompresijom limit je:
– sportski avioni do 600m visine – 12 sati
– svi pressurisirani letovi (2000 m) – 24 sata

Foto: Davor Majkić

Problematični simptomi mogu potpuno nestati već u tijeku hiperbarične terapije, ponekad se spontano ublažuju vremenom, ali neki i nakon uspješne terapije zauvijek podsjećaju na prošlost.

Iskustva pokazuju da ponavljanje tretmana vremenom umanjuje zaostale probleme, a redovan kontakt s istim liječnikom može barem ublažiti eventualne zaostale tegobe.

Davor Majkić

Knjigu Davora Majkića cRommercial diving, možete naručiti OVDJE.

Photo: Naslovnica

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNE RONJENJA Dekompresija
TAJNE RONJENJA Pijanstvo dubina i narkotičko djelovanje dušika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.