1 min. čitanja

Beštija s kojom se ne želimo sresti nasamo, na rubu je izumiranja

Beštija s kojom se ne želimo sresti nasamo, na rubu je izumiranja
Foto: Youtube / Screenshot

Atlantski som ili vuk, životinja je koju ne bi baš voljeli susresti negdje u mraku. No iako izgleda tako da će kod većine izazvati jezu, od ove morske životinje ne treba strahovati, jer živi na velikim dubinama i za ljude je bezopasna, naravno dok je ne dirate i ne vadite iz njenog prirodnog okruženja.

Strahu od ove ribe najviše pridonose njeni zubi, s kojima poput rakova i jastoga ubija svoj plijen. Imaju snažnu vilicu i velike zube, pa love i jedu rakove, velike puževe i brojne beskralježnjake. Mogu narasti do 1.5 metra, a budu teške između 20 i 32 kilograma, dok im je životni vijek i do 12 godina.

Foto: Wikimedia

Posljednjih godina postale su i popularna hrana, posebno zbog kvalitete mesa.

No, iako je predator, atlantski som je na rubu izumiranja, a najveći neprijatelj mu je upravo čovjek, jer ga pretjerano lovi. U samo 2 desetljeća njihov broj se smanjio sa 1200 tona godišnje na 30 tona, a u Velikoj Britaniji izlov se smanjio za 96 posto od 1889. godine. Danas su ugrožena vrsta, s velikom opasnošću od izumiranja, piše Business Insider.

Njihovo izumiranje veže se uz njihov ulov, no ne zbog hrane, već zbog pretjeranog ribolova, slučajnog ulova i staništa kojeg ugrožavaju razna plovila.

S obzirom kako im je potrebno dugo vremena da izrastu u odraslu jedinku, da se oporave od izlova, ove ribe su postale jako rijetke.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.