1 min. čitanja

BULAMAN Stari običaj u gradu Pagu koji polako nestaje

BULAMAN Stari običaj u gradu Pagu koji polako nestaje
Foto: Boris Kačan

PAG – Bulaman je stari običaj grada Paga povezan s obilježavanjem Nove godine. Naziv ovog običaja nije etimološki temeljito istražen, ali u Pagu se uglavnom vjeruje kako je riječ bulaman nastala kao dijalektalna izvedenica od dvije talijanske riječi, odnosno fraze buona mano, što u doslovnom prijevodu znači dobra ruka.

Djeca i mladi, uglavnom do navršene 16 godine, su od Nove godine do Sveta Tri Kralja posjećivali članove obitelji, nane, didi, tete, barbe, i čestitali im Novu godinu. Kao zahvalu za posjet i za čestitku, djeca su dobivala poklon. Upravo taj poklon se naziva bulaman, javlja Radio Pag.

Za poklon su nekada davno djeca dobivala slatkiše i voće, a od konca tridesetih godina 20. stoljeća, umjesto slatkiša i voća, za poklon se dobivao novac. Tako je ostalo do danas. Roditelji su, u načelu, prikupljeni bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen.

Kako se za bulaman često dobivalo kovanice, upravo u vrijeme oko Nove godine, djeca i mladi su na pjaci, uz siciju na Zbornoj crkvi, igrala staru igru cip-cip za koje su se koristile kovanice. Roditelji su, u načelu, bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen.

Bulaman je jedan od paških običaja koji polako nestaje i upravo zbog toga je lijepo što u Pagu još ima obitelji koje ga održavaju.

Josip Portada

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.