2 min. čitanja

DRAMA NA VELEBITU – HGSS izvlačio planinara: “Ovo je jedno od najtežih spašavanja”

DRAMA NA VELEBITU – HGSS izvlačio planinara: “Ovo je jedno od najtežih spašavanja”
Foto: HGSS

Spasitelji HGSS-a u vrlo zahtjevnoj akciji, spašavali su planinara koji je otklizao niz padinu od 150 m na Vaganskom vrhu.

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane. Nešto prije ponoći prvi timovi su stigli do njega, ali transport je bio težak i dugotrajan.

– Ovo je sigurno jedno od težih, ako i ne najtežih spašavanja kojeg smo do sad imali. Tehnički i fizički, 27-28 ljudi je na terenu – rekao je za 24 sata Josip Brozičević iz HGSS-ove stanice Gospić. Nešto prije ponoći prvi timovi došli su do planinara koji je bio na najvišem vrhu Velebita i teško se ozlijedio u padu niz padinu od 150 metara.

Brozičević naglašava kako snijeg i led otežavaju spašavanje, ali i dodaje da su s ozlijeđenim planinarom u kontaktu preko mobitela njegova dva prijatelja.

– Bitno je da se ne smrzne, a sad je već sigurno u fazi pothlađivanja – rekao je i dodao da je ovo ozbiljna situacija i da bi tek prema jutarnjim satima na red trebao doći zadnji transport prema bolnici, gdje bi mu trebali sanirati ozljede. Navodno se radi o prijelomu potkoljenice i zgloba.

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane.

Kako navode, odroni i stabla priječe pristup pojedinim šumskim putevima.

Jutros oko 8 sati akcija je završena.

– Uspješno je završena jedna od najtežih akcija spašavanja. Tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze. Sudjelovalo je 27 spašavatelja HGSS-a iz Stanica Gospić Zadar, Split i Istra. Unesrećeni se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu (kod Vaganskog vrha), te je akcija spašavanja trajala gotovo 9 sati. Unesrećenog planinara spašavatelji su predali timu hitne medicinske pomoći u 7.55 sati – poručili su iz HGSS-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.