DRAMA NA VELEBITU – HGSS izvlačio planinara: “Ovo je jedno od najtežih spašavanja”

Foto: HGSS

Spasitelji HGSS-a u vrlo zahtjevnoj akciji, spašavali su planinara koji je otklizao niz padinu od 150 m na Vaganskom vrhu.

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane. Nešto prije ponoći prvi timovi su stigli do njega, ali transport je bio težak i dugotrajan.

– Ovo je sigurno jedno od težih, ako i ne najtežih spašavanja kojeg smo do sad imali. Tehnički i fizički, 27-28 ljudi je na terenu – rekao je za 24 sata Josip Brozičević iz HGSS-ove stanice Gospić. Nešto prije ponoći prvi timovi došli su do planinara koji je bio na najvišem vrhu Velebita i teško se ozlijedio u padu niz padinu od 150 metara.

Brozičević naglašava kako snijeg i led otežavaju spašavanje, ali i dodaje da su s ozlijeđenim planinarom u kontaktu preko mobitela njegova dva prijatelja.

– Bitno je da se ne smrzne, a sad je već sigurno u fazi pothlađivanja – rekao je i dodao da je ovo ozbiljna situacija i da bi tek prema jutarnjim satima na red trebao doći zadnji transport prema bolnici, gdje bi mu trebali sanirati ozljede. Navodno se radi o prijelomu potkoljenice i zgloba.

Prema planinaru koji je ozlijeđen u padu kod Vaganskog vrha, kreću se tri ekipe HGSS-a, dvije s morske strane, a treća s ličke strane.

Kako navode, odroni i stabla priječe pristup pojedinim šumskim putevima.

Jutros oko 8 sati akcija je završena.

– Uspješno je završena jedna od najtežih akcija spašavanja. Tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze. Sudjelovalo je 27 spašavatelja HGSS-a iz Stanica Gospić Zadar, Split i Istra. Unesrećeni se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu (kod Vaganskog vrha), te je akcija spašavanja trajala gotovo 9 sati. Unesrećenog planinara spašavatelji su predali timu hitne medicinske pomoći u 7.55 sati – poručili su iz HGSS-a.

D.G.