1 min. čitanja

Na plaži u Walesu otkriveni tragovi prethodnika dinosaura

Na plaži u Walesu otkriveni tragovi prethodnika dinosaura
Foto: Twitter

Stručnjaci vjeruju da je nedavno otkrivene otiske stopala otkrivene na plaži Južnog Walesa, prije više od 200 milijuna godina mogao napraviti rani rođak dinosaura.

Paleontolozi u britanskom Prirodoslovnom muzeju vjeruju da su otiske stopala  najvjerojatnije ostavio vrlo rani sauropod ili prosauropod, koji mu je prethodio.

Stope je otkrila paleontologinja amaterka Kerry Rees na plaži u mjestu Penarth u okrugu Vale of Glamorgan u 2020. godini o čemu je izvijestila Prirodoslovni muzej.

Isprva skeptični dr. Susannah Maidment i profesor Paul Barrett proveli su istraživanje i danas vjeruju da su pronašli tragove rođaka dinosaura iz razdoblja ranog trijasa, prvog razdoblja mezozoika, prenosi Hina.

Maidment je objasnila da često dobivaju dojave o pronalascima tragova stopa izumrlih bića, no te tragove lako je pobrkati s geološkim formacijama.

U ovom slučaju posrećilo im se i ustanovili su da je doista riječ o tragovima životinja i čak s priličnom vjerojatnošću utvrdili o kojoj se vrsti radi.

– Znamo da su rani sauropodi živjeli u to doba u Britaniji, jer su kosti roda camelotije, vrlo ranog sauropoda, pronađeni u stijenama u Somersetu i datirana su iz tog razdoblja – objašnjava.

Tragovi dinosaura mogu biti bogato vrelo informacija o ponašanju i mogu pokazati kretanje u krdima te dati podatke o načinu na koji je životinja hodala.

– Ovakvi tipovi tragova nisu baš česti u svijetu i zato vjerujemo da je to zanimljiv doprinos našem poznavanju trijasa u Velikoj Britaniji, kaže prof. Barrett.

Tragovi iz Penartha dokumentirani su za buduću studiju tehnikom 3D i ostat će na obali sve dok ih plima ne erodira.

Otkrića o nalazu u Penarthu u Južnom Walesu objavljena su u časopisu Geological Magazine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Brbišćica na Dugom otoku, gdje je pronađen fosil dinosaura, proglašena zaštićenim dijelom prirode
KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.