Na plaži u Walesu otkriveni tragovi prethodnika dinosaura

Foto: Twitter

Stručnjaci vjeruju da je nedavno otkrivene otiske stopala otkrivene na plaži Južnog Walesa, prije više od 200 milijuna godina mogao napraviti rani rođak dinosaura.

Paleontolozi u britanskom Prirodoslovnom muzeju vjeruju da su otiske stopala  najvjerojatnije ostavio vrlo rani sauropod ili prosauropod, koji mu je prethodio.

Stope je otkrila paleontologinja amaterka Kerry Rees na plaži u mjestu Penarth u okrugu Vale of Glamorgan u 2020. godini o čemu je izvijestila Prirodoslovni muzej.

Isprva skeptični dr. Susannah Maidment i profesor Paul Barrett proveli su istraživanje i danas vjeruju da su pronašli tragove rođaka dinosaura iz razdoblja ranog trijasa, prvog razdoblja mezozoika, prenosi Hina.

Maidment je objasnila da često dobivaju dojave o pronalascima tragova stopa izumrlih bića, no te tragove lako je pobrkati s geološkim formacijama.

U ovom slučaju posrećilo im se i ustanovili su da je doista riječ o tragovima životinja i čak s priličnom vjerojatnošću utvrdili o kojoj se vrsti radi.

– Znamo da su rani sauropodi živjeli u to doba u Britaniji, jer su kosti roda camelotije, vrlo ranog sauropoda, pronađeni u stijenama u Somersetu i datirana su iz tog razdoblja – objašnjava.

Tragovi dinosaura mogu biti bogato vrelo informacija o ponašanju i mogu pokazati kretanje u krdima te dati podatke o načinu na koji je životinja hodala.

– Ovakvi tipovi tragova nisu baš česti u svijetu i zato vjerujemo da je to zanimljiv doprinos našem poznavanju trijasa u Velikoj Britaniji, kaže prof. Barrett.

Tragovi iz Penartha dokumentirani su za buduću studiju tehnikom 3D i ostat će na obali sve dok ih plima ne erodira.

Otkrića o nalazu u Penarthu u Južnom Walesu objavljena su u časopisu Geological Magazine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Brbišćica na Dugom otoku, gdje je pronađen fosil dinosaura, proglašena zaštićenim dijelom prirode

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode