JEDNO DIJETE OZLIJEĐENO Optužni prijedlozi protiv nekoliko roditelja, zbog pirotehnike u rukama djece

Foto: Pixabay

SPLIT/KAŠTEL NOVI – Tijekom dana 1. siječnja ove godine u Kaštel Novom uslijed bacanja petardi maloljetnik je zadobio ozljedu oka koja je nakon liječničkog pregleda kvalificirana težom ozljedom te je zadržan na liječenju. Utvrđuju se sve okolnosti događaja.

Policijski službenici I. i II. policijske postaje su dana 31. prosinca 2021. na području Splita na javnim mjestima postupali u četiri slučaja u kojima su zatečeni maloljetnici u dobi od 11 do 15 godina koji su posjedovali, palili i bacali pirotehnička sredstva II. i III. razreda.

Oduzeto je ukupno 131 komad pirotehničkih sredstava F2, F3 i P1 kategorije te su dvojici maloljetnika starijih od 14 godina izdati Optužni prijedlozi za počinjeni prekršaj sukladno čl.62.st.4. i st.6. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, dok je u dva slučaja zakonskom zastupniku djeteta odnosno roditeljima izdan Optužni prijedlog sukladno čl. 92. istog Zakona.

Podsjetimo, igre zabranjenom pirotehnikom na splitskom području nisu strane, ali ni policiji koja je upozoravana više puta da zasuče rukave i napravi nešto po tom pitanju. Za divljanje i pravim ratnim stanjem iznad aglomeracije Splita u listopadu 2020. godine podigli su optužni prijedlog samo organizatoru i jednoj jedinoj osobi, tako da ni ovo novogodišnje divljanje nikoga nažalost ne čudi.

D.G.