1 min. čitanja

VIDEO Kinezi u kraćem periodu izgradili 10 puta dulji most od Pelješkog!

VIDEO Kinezi u kraćem periodu izgradili 10 puta dulji most od Pelješkog!
Foto: Screenshot/Youtube

Kinezi su još jednom dokazali zašto ih prati reputacija najboljih konstruktora mostova na svijetu. Nakon pune 4 godine gradnje u Kini je prošli tjedan u promet pušten najdulji viseći most na svijetu, 10 puta dulji od Pelješkog mosta.

Novi kineski most dug nešto više od 25 kilometara u promet je pušten prošlu srijedu, a povezuje otoke Zhoushan i Daishan u istočnom Kineskom moru. Gradio se uz pomoć automatske opreme koja je uvelike uštedjela na radnoj snazi u procesu izgradnje.

Foto: Screenshot/Youtube

Riječ je o najduljem mostu ovakve konstrukcije na svijetu koji će, kažu, povećati protočnost prometa te će omogućiti bolju povezanost stotine tisuća stanovnika koji obitavaju u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang. Most Zhoudai dio je međuotočne autoceste koja se proteže u duljini od 74 kilometra, povezujući 8 otoka i 8 mostova, prenosi Chinadaily.

Prije njegove izgradnje stanovnici ove kineske pokrajine ovisili su o trajektnom prijevozu, koji je bio nepouzdan zbog učestalih tajfuna koji pogađaju ovo područje. Stanovnici ovog dijela Kine jedva su dočekali puštanje u promet mosta, od kojeg se očekuje ne samo bolja prometna povezanost, već i vjetar u leđa za razvoj lokalnog otočkog turizma.

Izgradnja mosta koji je stajao nešto više od 2,5 milijarde dolara, počela je u rujnu 2017. godine, ni godinu prije početka gradnje Pelješkog mosta, na kojem su radovi startali krajem srpnja 2018., gotovo 20 godina nakon objave gradnje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.