Američki vojni brod stigao u Lenac, 280 članova posade smješteno po opatijskim hotelima

Foto: Brodovi u Rijeci / Facebook

RIJEKA – Vojni brod USS Hershel Woody Williams, ekspedicijska mobilna baza pri američkoj Šestoj floti na remontu je u Brodogradilištu Viktor Lenac, javlja Novi list

Uz 245-metarski kruzer, na kojem se obavljaju zahvati u velikom Doku 11, u Brodogradilište Viktor Lenac uplovila je još jedna »grdosija« koja će sljedećih mjesec i pol dana dominirati vizurom škvera u Martinšćici.

Riječ je o vojnom brodu USS Hershel ‘Woody’ Williams, ekspedicijskoj mobilnoj bazi pri američkoj Šestoj floti za čiji je redovni remont ovo kvarnersko brodogradilište ponovo dobilo posao.

Podsjetimo, ovaj vojni brod neobičnog dizajna po istom je poslu boravio u Lencu lanjskog proljeća.

Logistička baza

USS Hershel ‘Woody’ Williams doplovio je s 280 članova posade koji će tijekom idućih 47 dana, koliko je predviđeno da traju radovi, biti smješteni u opatijskim hotelima.

USS Hershel ‘Woody’ Williams izgrađen je u kalifornijskom brodogradilištu i isporučen je 2018. godine, a namjena je ovog, gotovo pola milijarde dolara vrijednog broda da bude na dispoziciji flotama Američke ratne mornarice kad su udaljeni od svojih logističkih luka.

Dugačak je 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Na otvorenoj palubi, površine blizu 4.800 četvornih metara, može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova.

Foto: Brodovi u Rijeci / Facebook

Stiže i Yuma

Kapacitete brodogradilišta početkom idućeg tjedna dodatno će zaposliti dolazak još jednog vojnog plovila, transportno-logističkog katamarana Američke mornarice USNS Yuma koji će se u brodogradilištu u Martinšćici zadržati dva i pol mjeseca, koliko je potrebno da se obave svi pregledi i radovi iz petogodišnjeg plana održavanja ovog plovila.

Riječ je o jednom iz serije brzih aluminijskih dvotrupaca koje je izgradila Američka mornarica, dugačak je 103 metra, a može postizati brzinu od 43 čvora.

Kako doznaje Novi list, ekipa iz Viktora Lenca paralelno će obaviti još jedan manji posao za Amerikance. U pitanju su manji zahvati na katamaranu USNS Carson City, koji će se obaviti u crnogorskoj luci Bar za desetak dana.

Orjana Antešić

PROČITAJTE JOŠ:

USNS “Yuma” na redovnom remontu – Lenac nastavlja suradnju s Američkom mornaricom, unatoč epidemiji

FOTO Američkim brodom Yuma stigao dio opreme za vježbu Immediate Response 21