2 min. čitanja

Postrojenje šibenske tvornice Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom države

Postrojenje šibenske tvornice Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom države
Foto: Arhitektura prve faze projekata

ŠIBENIK – Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potvrđen je prijedlog odluke o proglašenju projekta „Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Impol-TLM d.o.o. je pripremao dokumentaciju koja je zahtijevala usklađivanje okolišne dozvole, sustava odvodnje i protupožarnog sustava i na tom dijelu smo već i pridobili pozitivna mišljenja nadležnih tijela, a današnja odluka Vlade znači da smo na korak do ulaganja zahtjeva za pridobivanje građevinske dozvole kako bismo što prije mogli krenuti sa samom izgradnjom.

U kolovozu 2020. godine ovaj projekt je bio uvršten na Listu mogućih strateških projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima, a cilj Impol Grupe je osigurati daljnja ulaganja, a najveći prioritet je dovršetak danas potvrđenog strateškog projekta.

Sporazum se odnosi na rekonstrukciju ljevaonice u vrijednosti oko 183 milijuna kuna za prvu fazu, kojim projektom će se osigurati sirovinska neovisnost, podizanje kvalitete i troškovna učinkovitost. Projekt je financiran u potpunosti od strane Impol Grupe, a krajnji rok realizacije prve faze projekta je 31.12.2024. godine.

U zadnjih pet godina govorimo o realiziranim investicijama unutar same tvornice, o instalaciji nove peći za zagrijavanje i homogenizaciju blokova unutar tople valjaonice, govorimo o pokretanju nove razrezne završne linije od prije dvije godine, također i o modernizaciji toplovaljačkog stana s implementacijom umjetne inteligencije, kao i o nizu projekata koji se odnose na podizanje razine sigurnosti rada bilo od protupožarne strane ili od strane zaštite na radu.

Ovim projektom planira se suvremena ljevaonica, tehnološki dovršena sukladno najboljim raspoloživim tehnikama (BAT) na tržištu, konačnog kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Projekt je od ključne važnosti za pretapanje vlastitog i povratnog otpada, sukladno s ISO 14021, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost sukladno s novim zelenim tehnologijama za trajno održive proizvode (ASI standardi). Građenje je predviđeno u fazama, a svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanje i taljenje. U početnoj fazi potrebno je pripremiti i veći dio vanjske infrastrukture.

Foto: TLM

– Držimo da smo postali važan dio Grada Šibenika te je ovaj projekt od izuzetne važnosti za lokalnu sredinu kao i za županiju Šibensko – kninsku, pa s ovakvom industrijom Impol-TLM d.o.o. doprinosi boljem ekonomskom održivom konceptu.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji sudjeluju u ovom projektu i koji su doprinijeli i današnjoj potvrdi projekta kao izuzetno važnog za nesmetani nastavak rasta cjelokupnog obima procesa proizvodnje i nastavak rasta broja zaposlenih. Zahvaljujemo se posebice ministru gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislavu Ćoriću, gradonačelniku Grada Šibenika g. Željku Buriću, županu Šibensko – kninske županije dr. sc. Marku Jeliću te prijašnjem županu g. Goranu Pauku i svim nadležnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, a koja su sudjelovala u postupku odobrenja ovog projekta strateškim – kazao je ovom prilikom mr. sc. Bojan Kropf, predsjednik Uprave Impol-TLM d.o.o.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.