Ministrica Vučković o optužbama za muljanje s papirima: “Ribolov i uzgoj tune je strogo reguliran pravilima EK”

Foto: Youtube / Screenshot / Vlada RH

Nakon medijskih napisa da tvrtka Ante Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze, uz blagoslov Ministarstva poljoprivrede, oglasila se resorna ministrica. Tvrdi da su “novinski napisi potpuno neistiniti”, iako je riječ o informacijama koje su stigle od ribarskog inspektora koji tvrdi da u Ministarstvu poljoprivrede vladaju korupcija i bezakonje, o čemu je obaviješten i DORH. 

– Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu – istaknula je Vučković jučer nakon sjednice Vlade, poručivši da Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano uz ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije i bez svih država članica.

Podsjetimo, informacija o uvozu tune iz Libije i lažiranju papira u režiji Ministarstva poljoprivrede stigla je od zadarskog ribarskog inspektora, ujedno županijskog i gradskog vijećnika Akcije mladih, Marka Pupića Bakrača.

– Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsjeda ministrica Marija Vučković, o tome kako je legalizirati. Znači, kako legalizirati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi jako strogi i mora ju pratiti sva dokumentacija, a ovdje nema dokaza o podrijetlu niti nikakve valjane dokumentacije – ispričao je prije nekoliko dana Pupić Bakrač za Zadarski.hr, naglasivši kako je jedan manji dio tune pušten reda radi, ali da je sve ostalo što je uvezeno stavljeno u kaveze te da je na tome okrenut ogroman novac.

Prozvana ministrica je u jučerašnjem istupu rekla kako je moguće u Hrvatskoj imati promet, odnosno uzgajati veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture.

– Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek EK, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju – zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja. Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju, “o svemu, baš o svemu komunicira s EK i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune – izjavila je Vučković.

Istaknula je i kako je Hrvatska zbog takvog pristupa dobila nagradu kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva.

O optužbama oko lažiranja dokumentacije prilikom uvoza tune te o korupciji i bezakonju koje navodno vladaju Ministarstvom poljoprivrede ministrica nije rekla ni slova, a hoće li DORH pokrenuti izvide, zasad ostaje misterija.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadarski ribarski inspektor: “Tune u kavezima Ante Gotovine nabavljaju se iz Libije bez papira, a sve legalizira Ministarstvo”

Ribarski inspektor prozvao vlastito ministarstvo zbog korupcije i sumnjive legalizacije uvezene tune!