MULJAŽA U DUGOM RATU Ugovori o šutnji, opasnost po zdravlje i 3.000 eura za vreću opasnog otpada!

Foto: Youtube / Screenshot

DUGI RAT – U nastavku priče o Dugom Ratu u kojem mještani desetljećima upozoravaju na štetni nesanirani otpad načelnik Dugog Rata Tonči Bauk u večerašnjoj emisiji Provjereno Nove TV kaže da su “Premašene dopuštene vrijednosti opasnih spojeva, što ostatke troske čini opasnima po zdravlje ljudi”.

Iako su dosad investitori na prostoru bivše tvornice ferolegura tvrdili da opasnosti nema, Provjereno doznaje kako rezultati najnovije analize, provedene na četiri uzorka, pokazuje da nije tako. Premašene su dopuštene vrijednosti opasnih spojeva, što ostatke troske čini opasnima po zdravlje ljudi, kaže za Provjereno Tonči Bauk, načelnik Dugog Rata.

I dok otpad stoji nesaniran, država se spori s investitorom koji je umjesto sanacije, godinama bez dozvole eksploatirao ferokrom iz troske i na njemu zarađivao nemali iznos. Sve to za Provjereno su potvrdili i bivši radnici te tvornice koji kažu kako je akcija trajala nekoliko mjeseci, za što je bio nabavljen i posebni stroj. Potpisali su tada ugovor kojim su se obvezali, kažu, da neće ništa pričati deset godina, a iako je taj ugovor nedavno istekao, pred kamere staju tajnoga identiteta. Boje se za svoju sigurnost jer, kažu, mutni su to poslovi, vrijedni milijune.

– Firma koja je došla, njoj je bilo u interesu da što više kroma izvuče, a nije ih bilo briga da se teren sanira. Direktno se vadilo iz mora. Bageri su bili, koji su kopali – kaže jedan od izvora, a drugi dodaje:

– Odvajao se iz šljake ferokrom u pogonu koji je bio napravljen, postavljen, i taj ferokrom se dalje prodavao.

Kažu, u 24 sata vadilo se po 60 tona sirovine. “Cijena je bila, koliko smo mi mogli saznati oko 3 eura. Bilo je jedno bilo 3 eura. Jedna vreća koja je bila punjena, u kojoj je bila tona, koštala je 3000 eura”, priča jedan od sugovornika.