Najstariji ratni brod na svijetu dobiva prvu zapovjednicu u povijesti

Foto: Pixabay/Facebook U.S. Navy

Billie J. Farrell prva je žena u povijesti američke ratne mornarice koja preuzima zapovjedništvo nad USS Constitution, najstarijem ratnom brodu na svijetu. Ceremonija preuzimanja zapovjedništva održat će se 21. siječnja. 

Farrell će postati 77. zapovjednica USS Constitutiona i prva žena na čelu 224. godine starog ratnog broda. Prije toga bila je izvršni časnik na kruzeru USS Vicksburg te je diplomirala američku pomorsku akademiju na Sveučilištu Arkansas, objavila je Američka ratna mornarica.

– Sretna sam što mi je pripala čast zapovijedati ovim kultnim ratnim brodom. Trudit ću se ojačati nasljeđe USS Constitutiona kroz promicanje bogatog naslijeđa ratne mornarice – izjavila je Farrell, čijem dolasku se veseli i posada legendarnog broda.

Constitution je najstariji očuvani ratni brod na svijetu koji je odigrao ključnu ulogu u dva rata koja su SAD, Švedska i Kraljevina Sicilija vodile u Sredozemnom moru protiv država sjeverne Afrike početkom 19. stoljeća te je aktivno branio pomorske puteve od 1797. do 1855. godine. Danas služi kao edukacijski brod kojeg godišnje posjeti više od pola milijuna ljudi.

Foto: Pixabay

Iako je Farrell prva žena na čelu USS Constitutiona, nije i prva časnica koja je služila na tom brodu. Claire V. Bloom bila je prva časnica broda 1997. godine, dok je prva članica posade 1986. godine bila Rosemarie Lanam. Žene danas čine jednu trećinu 80-eročlane posade USS Constitutiona.