2 min. čitanja

UVJERAVALI IH DA OTPAD NIJE OPASAN Bivši radnici svjedoče o eksploataciji vrijednoj milijune

UVJERAVALI IH DA OTPAD NIJE OPASAN Bivši radnici svjedoče o eksploataciji vrijednoj milijune
Foto: Televizija Dugi Rat / Youtube / Screenshot

DUGI RAT – Na svim ostacima troske u Dugom Ratu su premašene dopuštene vrijednosti opasnih spojeva, a investitori na prostoru bivše tvornice ferolegura tvrdili su da opasnosti nema. No, opovrgnula ih je ne samo spomenuta analiza, već i neovisna stučnjakinja s Građevinskog fakulteta. I dok mještani desetljećima upozoravaju i prosvjeduju, otpad stoji nesaniran, a država se spori s investitorom.

– Firma koja je došla, njoj je bilo u interesu da što više kroma izvuče, a nije ih bilo briga da se teren sanira – kaže za Novu TV jedan od izvora, a drugi opisuje kako se ”odvajao iz šljake ferokrom u pogonu koji je bio napravljen, postavljen i taj ferokrom se dalje prodavao”.

Opisuju tako bivši radnici ono što im je dugo bilo zabranjeno – kako se iz troske u Dugom Ratu izvlačila vrijedna sirovina i prodavala. Bez ikakve dozvole: ”Direktno se vadilo iz mora. Bageri su bili koji su kopali.”

Dokumenti koje Provjereno posjeduje govore o troski suprotno od ranije studije. Tonči Bauk, načelnik Dugog Rata, upozorava:

– Zaključeno je da je opasno za zdravlje, ali da bi trebalo napraviti šire uzorkovanje.

Na opasnost za zdravlje kontinuirano su desetljećima upozoravali stanovnici Dugog Rata.

– Ako nije opasno, vi popijte. Pospite se time. Preselimo se u Hollywood i učinimo nešto dramatično, baš poput Erin Brockovich. Stavit ću ovu čašu kraj vas. I okusite pa vidite što mi pijemo kazala je i lani 3. rujna Ivana Pločkinić iz Građanske inicijative ZA Dugi Rat.

Održan je tada sastanak s predstavnicima tvrtke koja je kupila zemlju i nekadašnju tvornicu ferolegura. Obećana je gradnja turističkog kompleksa. Tko bi u to više vjerovao, rekli su građani za Provjereno, kada su izigrana obećanja o sanaciji, a umjesto nje dogodila se eksploatacija.

– Nisam bio umiješan u to udruženje. Možda sam bio član uprave različitih tvrtki, ali sam radio isključivo u upravljanju. Samo da budem jasan, nisam znao što se tamo radi – kazao je Henry Alexander Brompton Gwyn-Jones, član uprave tvrtke Projekt Uvala, 3. rujna 2021.

Radnici o eksploatiranju ferokroma

Više od stotinu radnika je bilo angažirano kako bi se iz troske eksploatirao ferokrom. Angažirala ih je tvrtka Colligo, kažu, a prostorom bivše tvornice sada upravlja Projekt uvala. Tvrtke su vlasnički i upravljački povezane. Eksploatacija je, kažu radnici, trajala nekoliko mjeseci. Za to je instalirano posebno postrojenje.

Kako je opisao jedan od njih:

– Drobilica je mljela šljaku tu u kojoj je bilo kroma i dalje je išlo na separaciju, odvajanje. Radilo je na sistemu vode. Pritisak vode je odvajao metal i šljaku. Šljaka je otpadala na jednu stranu. Krom je išao na drugu stranu i taj krom se pakirao poslije u vreće po tonu.

Potpisali su radnici tada ugovor kojim su se obvezali, kako kažu, da neće ništa o tome govoriti 10 godina. Tvrde da je taj ugovor nedavno istekao, ali ipak pred kamere Provjerenog stali su tajnog identiteta. Boje se za svoju sigurnost jer, kako kažu, poslovi su to mutni, vrijedni milijune.

Radilo se u više smjena. Po cijele dane i noći. Ferokrom se punio u vreće.

– U 24 sata 60 tona se vadilo. Svaka smjena. I nedjelje i subote i praznici, sve se radilo. Znači 30 radnih dana po 60 tona. To vam je 1800 tona mjesečno – govori jedan od njih, a na pitanje novinarke koliko je radnika moglo vidjeti te vreće, odvraća:

– Svi koji su ulazili tu. To je bilo odmah na ulazu.

U koje zemlje je ta sirovina prodavana, ne znaju točno.

Više pročitajte i prilog pogledajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.