Ruska podmornica se zabila u sonar britanske fregate: “Posada se us**la od straha!”

Foto: wikimedia

Ruska podmornica sudarila se sa sonarom britanskog ratnog broda dok je pratila njegovo kretanje u sjevernom Atlantiku, u prvom sudaru između brodova Rusije i Kraljevske mornarice od kraja Hladnog rata, javlja The Telegraph

Nakon sudara koji se dogodio krajem 2020. godine, britanska fregata HMS Northumberland bila je prisiljena prekinuti svoju 48-satnu misiju pronalaženja ruske podmornice korištenjem vučenog sonara.

Uređaj, koji koristi stotine mikrofona spojenih na kabel, bio je vučen iza fregate, kako bi suptilno otkrio podmornice. No, oštećen je do te mjere da se ratni brod morao vratiti u luku kako bi se sonar zamijenio.

Jedan izvor iz mornarice rekao je za The Telegraph da je buka koja se stvorila nakon sudara bila jaka “da se posada morala us**ti od straha”.

Dodali su i da je vjerojatnost da podmornica udari u tegljeni niz “beskonačno mala”.

– Ocean je ogromno mjesto, a vučeno tijelo sonara je toliko malo da je vjerojatnost interakcije izuzetno mala. Ovo je jednostavno nesretan slučaj i nenamjeran događaj. Rusi to sigurno ne bi namjerno pokušali učiniti – poručio je ovaj izvor.

Nakon incidenta posada je lansirala helikopter Merlin kako bi pokušala pronaći podmornicu.

Sudar snimljen na videu

Sudar je snimljen u dokumentarcu Channel 5 za seriju Warship: Life at Sea.

Snimka bilježi trenutak kada je posada uočila ono što misle da je periskop ruske podmornice i komunikacijski jarbol koji viri iznad površine mora.

Zapovjednik Thom Hobbs, kapetan ratnog broda, čuje se kako na kameri govori:

– Vrlo smo blizu podmornice. Vjerojatno smo paralelni. Da su na površini, definitivno bismo vidjeli lica jedni drugima.

Podmornica se tada oštro okreće u onome što je opisano kao “agresivan potez”.

Odmah nakon sudara na snimci se može čuti netko kako paničeno viče:

– Što je to bilo, dovraga?!

Bivši kapetan fregate Tom Sharpe za The Telegraph je ispričao da je ruska prijetnja britanskim podmorskim komunikacijama stvarna, da se nalazi na njihovom pragu i da je sve veća.

Dok su izvori iz mornarice inzistirali da ništa nije sugeriralo na to da je sudar bio “namjeran”, zapovjednik Sharpe je upozorio da je “malo vjerojatno da bi fregata čak i u tihom načinu rada, bio potpuno nevidljiv za rusku podmornicu”.

Međutim, dodao je kako je “sasvim moguće da podmornica nije znala točno gdje se brod nalazi i u kojem smjeru ide”.

“Slobodni svijet mora ustati” kako bi se suočio s ruskim prijetnjama

Vijest o incidentu stigla je kada je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, izjavila u Donjem domu da “slobodni svijet mora ustati” kako bi se suočio s prijetnjama iz Rusije.

Moskva je okupila 100.000 vojnika s tenkovima i projektilima u prijetnji invazijom na Ukrajinu.

– Svaki ruski vojni upad bio bi ogromna strateška pogreška. Rusija je ovdje agresor – pozivamo ih da prekinu svoje zlonamjerne aktivnosti i drže se onoga što su dogovorili. Jedini put naprijed je da Rusija deeskalira i nastavi putem diplomacije. Slobodni svijet mora ustati da dočeka ovaj trenutak. – kazala je u parlamentu.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane rekao je:

– Krajem 2020. ruska podmornica koju je pratio HMS Northumberland došla je u kontakt s njezinim sonarom. Kraljevska mornarica redovito prati strane brodove i podmornice kako bi osigurala obranu Ujedinjenog Kraljevstva.

D.G.