Crveni meteoalarm za Kvarner i sjevernu Dalmaciju, orkanski udari bure pod Velebitom

Foto: Boris Kačan / DHMZ / Screenshot

Državni hidrometeorološki zavod uključio je u sustavu meteoalarma crvenu opasnost za područje Podvelebitskog kanala, Kvarnera i sjevernodalmatinskih otoka, zbog olujne bure, koja će ponegdje biti na udare i orkanska, s najjačim udarima vjetra 45-80 čvorova (85-150 km/h).

U upozorenju za pomorce stoji da će prema kraju dana i tijekom noći prvo na sjevernom Jadranu mjestimični udari bure biti u jačanju na 35-75, u Velebitskom kanalu i do 90 čvorova, a u drugom dijelu noći samo na otvorenom moru južnog Jadrana udari juga 35-40 čvorova. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana od sredine noći ponegdje more 5. Mogući su neverini i to uglavnom na otvorenome moru.

Umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno snijeg, osobito u gorskim predjelima gdje je mjestimice moguć i značajniji novi snježni pokrivač. Na Jadranu lokalno može biti malo kiše, a podno Velebita i slabog snijega nošenog jakim vjetrom. Puhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najniža temperatura zraka uglavnom od -5 do -1, na Jadranu od 2 do 8, a najviša dnevna između -1 i 3, na Jadranu 6 i 11 °C.

D.G.