2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Krapanjska hoba

ZEMLJA GURMANIJA Krapanjska hoba
Foto: Željko Krnčević

Hoba – famozna hobotnica rečena HOBA. Nekad podcijenjena, danas precijenjena. Ali, izvrsna. Toliko toga o hobi imam da ću je stvarno ostaviti za posebno poglavlje. Sjetit ću se samo jedne pričice. Tamo negdje s početka sedamdesetih, kada su moji kupili teren u Žaboriću i tako postadosmo drugi naseljenici u selu, u kojem smo eto već i mi postali domoroci. Selu, koje je nekad bilo lijepo…

… E, i onda sam ja iz šibenskog mora i bazena u Crnici došao u dodir s pravim ribarima, i mojim vršnjacima koji su bili itekako izučeni u raznim vrstama ribolova. Tada me najviše naučio moj prijatelj Joso – Njule.

Leti mi prst po tipkovnici, ali sam evo odolio i ostavio druge priče za ozbiljniju priliku. Dakle, Njule moj meni kaže, ajmo obići peć da vidimo jel’ ‘botnica u njoj. Ajmo. I sad bonaca, more se ne loji od krema turističkih, nigdi nikoga. Bubi laje na mačke, a galebi se karaju. Miris prirode, mora, bora i ribe. A batanica Njulinog ćaće Ante lagano jezdi Žaboričkim morem. Na vesla, naravno. Eto nas na Punti. Pa onda po „žili“ u moru pratimo lagano put do peći. I sad ja gledam di je taj špaker. Nikako ga vidit. Jer sam računa da se hobe skupljaju u starim špakerima koje je neko bacio.

Pitam i Njulu a on odvalio od smijeha. I onda mi je objasnio da je hobina peć rupa u tlu u koju se hoba povlači, a pred njom su složeni kamenčići, ostaci pojedenih ježeva, rakova,pa i školjki. Naučio za sva vremena, a i mjesta na kojima se nalaze. Onda je bilo i nepravede borbe uz upotrebu galice. Neću o tome. Sada uz kraj nema mnogih takvih peći. Zatrpane u naletu čovjekove pohlepe koji svakodnevno ubiva lijepo bezprizornim, gadljivim nakupinama betona.

Foto: Željko Krnčević

Ali, … O hobi ćemo još svakako. A ovu na slici je začinila gospođa Suzana Blaće – ulje, kapari, petrusimen, kapula, sol, papar, i mislim da je to to. Ja sam stavio i malo kvasine, tako naučio, što ću. E, hoba. Nadam se da ću uhvatit još koju. Kad bih išao nabrajati, mislim da sam je lovio barem na 5 načina.

A sljubio sam je, kako kažu oni što znaju (ako piješ ne vozi!), s izvanrednim Plavcem malim iz 2013. vinarije Hvar Hills o kojima skrbi obitelj Purko. Stvarno je vrhunsko, a i prokušana mlada nepca – Jopino i Bebino potvrdiše mi moje skromno mišljenje.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

Hobotnica na salatu u košarici od sira
Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.