3 min. čitanja

Institut za oceanografiju i ribarstvo: “Riba, koja se ne uzorkuje u Tarskoj vali, pušta se na slobodu!”

Institut za oceanografiju i ribarstvo: “Riba, koja se ne uzorkuje u Tarskoj vali, pušta se na slobodu!”
Foto: prof.dr.sc. Jakov Dulčić / Screenshot

Nakon niza reakcija građana vezanih uz uzorkovanje i izlov u Tarskoj vali, portalu Ribolov odgovara voditelj istraživanja prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Planira li se u 2022. godini i kada točno izlov, odnosno uzorkovanje u Tarskoj vali, po uzoru na prethodne godine?

– Institut za oceanografiju i ribarstvo planira obavljati uzorkovanja u Tarskoj vali u tjednu od 10. siječnja do 15. siječnja 2022 godine. Riječ je o uzorkovanju korištenjem posebne tradicionalne mreže potegače, a za navedena istraživanja je zatražena i dobivena dozvola Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede. U ovisnosti o vremenskim prilikama, te ukoliko ne bude posebnih problema u povlačenju mreže, samo uzorkovanje je planirano za srijedu – četvrtak (13-14. siječnja). Riječ je o istraživanjima koje Institut provodi na osnovu traženja ribarske zadruga Istra, a uz dozvolu Uprave ribarstva.

Cilj ovih istraživanja je prikupiti podatke za izradu dokumentacije kojom bi se od Europske Komisije tražilo izuzeće (tzv. derogacija) za obavljanje tradicionalnog izlova cipla u Tarskoj vali korištenjem mreže potegače. Naime, upotreba ove mreže u komercijalne svrhe nije u skladu s pravnom stečevinom EU, a posebno ne s dokumentom EC 1967/2006 tzv „mediteranska uredba“.

Kako je riječ o specifičnim istraživanjima, za uzorkovanje je unajmljena oprema ribarske zadruge Istra-Poreč. Uzorkovanje se obavljalo jednim zapasivanjem i povlačenjem mreže na kraj. Institut dio ulovljenog biološkog uzorka analizira na terenu, a dio uzoraka za detaljnu laboratorijsku obradu odnosi se u Institut. Ostatak ribe koji ne služi za biološku analizu pušta se živ iz mreže na slobodu.  Za ciljane vrste prikupljaju se osnovni biološki parametri među kojima i podaci o prehrani (analiza želudaca), pored dužine, mase, starosti i osnovnih morfometrijskih parametara. Uzimani su i eventualni nalazi (primjerci) nekih drugih rijetkih vrsta kao i onih termofilnog karaktera s ciljem da se utvrdi koliko je proces tropikalizacije i meridionalizacije Jadrana uznapredovao.

Dio čitatelja se žalio da je ulovljena riba, koja je trebala biti puštena, ipak završila na tržištu, a ne u moru. Imate li saznanja o tome i je li to moguće?

– Institut nema nikakvih saznanja o eventualnom stavljanju ribe koja potječe iz znanstvenog ribolova na tržište, a uostalom cijeli se eksperimentalni izlov uvijek odvijao i odvijati će se pod nadzorom ribarske inspekcije i policije. Institut nema informacija, dojava niti saznanja o bilo kakvom prekršaju prilikom obavljanja terenskih uzorkovanja. I ove godine kao i svih prethodnih godina uzorkovanje će se obavljati u skladu s Zakononom o morskom ribarstvu kao i u skladu s Pravilnikom o zaštiti riba i drugih morskih organizama. Prilikom izlova u Tarskoj uvali biti će prisutni djelatnici Instituta  zaduženi za uzorkovanje i biološku obradu prikupljenog materijala, a na terenu će bili i predstavnici ribarske Inspekcije koji će pratiti, kao i uvijek dosada, odvija li se uzorkovanje sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede.

Šteti li potezanje mreža u Tarskoj vali staništu periski i preostalim primjercima na tom lokalitetu?

– Prema uvidu u sve nadzore prilikom obavljanja dosadašnjih istraživanja i uzorkovanja, kao i pregledom svih analiziranih eksperimentalnih lovina koje je dosada obavio Institut za oceanografiju i ribarstvo, do sada u lovinama u Tarskoj vali nisu utvrđeni primjerci vrste Pinna nobilis – plemenita periska. Na temelju nekih preliminarnih istraživanja uistinu postoje određene lokacije na kojima se mogu naći pojedinačni primjerci prethodno spomenute vrste, ali prema našim saznanjima te lokacije se ne nalaze u prostoru zahvata mreže kao niti na području na kojem se obavlja završno izvlačenje mreže – odgovorio je portalu Ribolov prof. dr. sc. Jakov Dulčić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najavljen novi izlov u Tarskoj vali – Sporni ribolov u posebnom staništu, gdje je ribolov zabranjen
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.