Foto: Youtube / DHMZ / Screenshot

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje meteoalarma za gotovo cijelu obalu (s izuzetkom zapadne Istre) zbog orkanske bure! Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom, istaknuto je.

Izrano je upozorenje za pomorce na mjestimične udari bure 35-75, podno Velebita do 100 čvorova ili 185 kilometara na sat. More na otvorenom ponegdje 5, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana je moguće 6. Na južnom Jadranu su moguće nevere.

Na području Riječke regije očekuje se olujna, podno Velebita i orkanska bura s najjačim udarima vjetra većim od 130 km/h, pa su iz DHMZ-a poručili kako treba poduzeti mjere za samozaštitu.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 45 do 80 čvorova (85-150 km/h), u Velebitskom kanalu olujna, mjestimice moguća orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 45 do 100 čvorova (85-185 km/h), dok se u Dalmaciji očekuje mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 40 do 80 čvorova (75-150 km/h).

Iz DHMZ-a savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa tko putuje treba pratiti informacije o prometu.

D.G.