U splitskoj zračnoj luci instaliran milijun kuna vrijedan mjerač bure

Foto: UNIST

Krajem prosinca na splitskom aerodromu Resnik instaliran je milijun kuna vrijedan instrument koji bi trebao mjeriti udare bure do visine od jednog kilometra.

Ultrazvučni radar SCINTEC Flat Array Sodar MFAS (kraće Sodar MFAS), financiran je sredstvima Europske unije kroz projekt „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta (KK.01.1.1.02.0018)“. Sodar je vrijedan 918.750 kuna, priopćili su sa splitskog PMF-a na kojem očekuju da će uz pomoć ovog uređaja doći do mnogih zanimljivih otkrića.

– Dobivenim mjerenjima očekujemo brojna znanstvena otkrića te visoko kvalitetne znanstvene radove. Važno je napomenuti da su upravo na području Zračne luke Split, kao što znaju svi koji redovito lete, udari bure iznimno jaki i često predstavljaju smetnju zrakoplovima pri polijetanju i slijetanju. Nadamo se, stoga, da će podaci mjereni sodarom MFAS dugoročno doprinijeti i sigurnosti zračne plovidbe – istaknula je izvanredna profesorica na PMF-u i stručnjakinja za postavljenu opremu Jadranka Šepić.

Idejni začetnik nabave sodara je nedavno umirovljeni prof. emeritus dr. sc. Darko Koračin s također sa splitskog PMF-a.

Instalaciji Sodara MFAS unutar zračne luke prethodilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Zračne Luke Split.

K.B.