2 min. čitanja

Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika

Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika
Foto: Privatna arhiva/N1

VELIKA GORICA – 61-godišnji Škot Martin Cruickshank potječe iz vojničke obitelji, a i sam ima čin kapetana britanske vojske. Na početku Domovinskog rata priključio se hrvatskoj vojsci u obrani Vukovara. Poslije se oženio Hrvaticom, živi u Velikoj Gorici, a krajem ovog tjedna planira opasan pothvat preko Atlantika.

U ovu avanturu ne ide sam – društvo će mu praviti 51-godišnji Werner Ilić s kojim će 15. siječnja zaveslati preko Velike bare. Za N1 je ispričao što ga je navelo na ovaj odvažan pothvat.

Foto: Privatna arhiva/N1

– Ništa nisam znao o prekooceanskom veslanju do 2015. godine kada sam čekajući let za Hrvatsku kupio knjigu naslova ‘Sol, znoj i suze’. Nisam ni polovicu knjige pročitao već sam odlučio preveslati Atlantik. Iste godine kupio sam polovni drveni brod u Španjolskoj i sa svojom sestrom sam krenuo na putovanje. Na žalost, pratila nas je nesreća od samog početka. Desalinizator nam nije radio, izbio je požar na brodu, slomilo nam se kormilo i na dvije trećine puta prevrnuo nas je veliki val, voda je ušla u kabinu i izgubili smo svu elektriku pa smo odustali – prisjetio se Cruickshank.

No za Atlantik se puno bolje pripremio, nabavio je plovilo dizajnirano za plovidbu oceanom, a bolje se pripremio i po pitanju zaliha.

– Nosimo 300 litara vode i svu našu hranu ispod palube. Imamo dvije kabine, za opremu i spavanje. Ideja je da ako vas val okrene, zračni jastuci u kabinama nas mogu vratiti – istaknuo je velikogorički zet, svjestan da s prirodom, a posebno oceanom, nema šale. Atlantik je, kaže, osvojiv, ali za to je potrebna jaka mentalna snaga.

Foto: Privatna arhiva/N1

– Ja znam što nas čeka na oceanu i svaki slobodni trenutak se pripremam. Kad ste na malenom čamcu usred oceana, trebate podnijeti i tu vrstu monotonije. Vi zapravo postajete mala mrlja usred golemog oceana izložena milosti i nemilosti vremenskih uvjeta i za to treba mentalni stav. Ako nešto pođe po zlu s brodom, moramo to popraviti ili živjeti s tim. Nakon što isplovimo s Kanara, naći ćemo se usred golemog oceana. Tad shvatite kako ste mali. Sigurno će naići i oluja i valovi. Priroda je snažna, mi smo ranjivi – poručio je.

Na put kreću 15. siječnja, na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, no put oceana kreću krajem siječnja s Gran Canarie. Očekuje da će ocean prijeći za manje od tri mjeseca.

Inače na ovaj put ne idu iz čistog užitka, već i iz humanitarnih razloga. Prikupljaju novac za izgradnju edukacijsko-rekreativno-rehabilitacijskog centra za djecu na Baniji. Neka im je sa srećom i momcima želimo mirno more.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.