1 min. čitanja

VIDEO U blizini naftne platforme pronađen misteriozni napušteni brod

VIDEO U blizini naftne platforme pronađen misteriozni napušteni brod
Foto: Screenshot/Royal Thai Navy

Golemi oronuli brod, nepoznatog porijekla, pronađen je u blizini naftne platforme u Tajlandskom zaljevu. Osim imena napisanog na kineskom jeziku, na brodu nisu pronađeni nikakvi dokumenti ili bilo kakvi slični tragovi koji bi istražiteljima razjasnili porijeklo plovila.

Dojavu da se u blizini naftne platforme, oko 90 nm jugoistočno od otoka Koh Samui, nalazi sumnjivi napušteni brod imena Fin Shul Yuen 2 napisanog na kineskom jeziku, tajlandska kraljevska mornarica zaprimila je sredinom prošlog tjedna. Na lokaciju su odmah poslani tegljači i istražitelji.

Foto: Twitter/Royal Thai Navy

Brod dug 80 metara plutao je nagnut na jednu stranu, a istražitelji na njemu nisu pronašli nikakvu dokumetaciju ni teret koji bi otkrio pozadinu situacije. Na brodu je također nedostajao i dio opreme, prenosi The Maritime Executive.

U videu koji su snimili istražitelji vidljiva su teška oštećenja na desnoj bočnoj strani broda, nedostajali su poklopci na pontonima, mora je bilo posvuda, a unutrašnjost mosta ostavljena u neredu.

Nekoliko sati trajalo je ispumpavanje mora iz napuštenog broda kako bi ga se sigurno oteglilo na obalu. No akcija je u konačnici doživjela potpuni neuspjeh nakon što je brod tijekom tegljenja potonuo na dubinu od oko 28 metara, 30-ak nautičkih milja od obale.

Na mjestu potonuća navodno je došlo do curenja nafte, a osim istrage o porijeklu broda, tajlandska mornarica morat će izvesti puno zahtjevniju operaciju izvlačenja olupine s dna mora.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.